"Лемківські пастелі. Чотири пори року" -- виставку картин під такою назвою відкрили минулої п'ятниці у фойє Закарпатської ОДА. В експозиції представлено півсотні робіт художників із Закарпаття та Львівщини. Серед них, зокрема, Людмила БОРШОШ-ЛІТУН, Сергій ЗАВАДЯК, Світлана КИРЛИК, Олена КОНДРАТЮК, Аттіла КОПРИВА, Емма ЛЕВАДСЬКА, Тетяна СОПІЛЬНЯК, Олександр ШАНДОР, Юрій ШЕЛЕВИЦЬКИЙ, Андрій ШУМСЬКИЙ. Більшість творів написано під час трьох пленерів, які відбулися восени, навесні і влітку у лемківському Великоберезнянському районі.

 

На знімку:

 

під час фестивалю "Лемківська ватра" у Перечині

 

Фото
прес-служби ОДА.

 

Як зазначив голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ, дата відкриття експозиції цих картин не випадкова, адже відбувається напередодні свята лемків -- обласного фестивалю етнічного мистецтва "Лемківська ватра", що в суботу запалала в Перечині.

 

Тож шостий традиційний фестиваль "Лемківська ватра" цьогоріч відбувся не на Великоберезнянщині, як зазвичай, а в місті Перечин, де також проживають лемки. І хоча фестиваль обласний, але його відвідали почесні делегації не тільки із Закарпаття, а й сусідніх областей України, а також із-закордонуПольщіСловаччиниСШАНімеччини.

 

Крім концертної програми за участі численний колективів, гості фестивалю мали змогу оцінити вироби декоративно-ужиткового мистецтва, традиційну лемківську кухню, подивитися театралізоване лемківське весілля, повболівати за учасників кулінарних конкурсів і, звичайно, запалити лемківську ватру.

 

Свою вітальну промову керівник області Геннадій Москаль, якого цитує прес-служба ОДА, виголосив лемківською говіркою.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України