У селі Городище на Чернігівщині за згоди сільської ради розбирають унікальну дерев'яну церкву XVIII століття, збудовану без жодного цвяха за специфічною технологією. Церква до того ж пов'язана з родом видатних українців Кістяківських, один з яких був радником президента США...

Село Городище Менського району має ще одну церкву -- звичайну, новішу, що належить до УПЦ Московського патріархату. Але її настоятель і парафія не хочуть брати на себе утримання старої дерев'яної, мовляв, вона тільки заважає. А УПЦ Київського патріархату не може брати на себе відповідальність за цей храм, оскільки сільська рада не дає згоди на утворення в селі громади УПЦ Київського патріархату. Тож сільський голова Сергій Краєвенко просто лукавить, коли каже, що зверталися до всіх патріархатів і ніхто не бере цей храм.

 

ДОВІДКА

 

Родина Кістяківських це: Богдан -- юрист, соціолог права, Володимир -- фізик-хімік, один з перших академіків України, Ігор -- міністр внутрішніх справ Української держави гетьмана Скоропадського, Юрій Богданович -- фізик-хімік, член Американської академії наук, радник президента Ейзенхауера, Олександр Богданович -- вчений-зоолог. Один із засновників родини кістяківських був священиком церкви в Городищі, біля якої і похований.

 

Голова Менського земляцтва в Києві відомий етнолог і письменник Микола ТКАЧ забив тривогу: "Церкву вивозять, мовляв, до Пирогова, в музей національного побуту. Проте, як зазначила прес-секретар Національного музею народної архітектури та побуту Олена ЗЕЛЕНКО, в Пирогові поки що про розміщення цієї споруди на території комплексу інформації не мають. По-перше, немає рішення наукової ради, в якому місці цю церкву ставити", -- каже Олена Зеленко.

 

Розбирання унікальної церкви пов'язують з бажанням одного земляка, що вибився в багатії і має сина-депутата. Він хоче тут замість храму поставити капличку.

 

Та головне, що сільська рада, відтак -- громада, дали згоду на те, щоб позбутися справді унікального храму. Депутат Чернігівської обласної ради Василь ЛЕОНЕНКО вражений: "Навіть директорка школи виступала за те, щоб у селі цієї церкви не було".

 

Тим часом брус за брусом пам'ятку розбирають. Чіпляють, щоправда, номери і це радує -- храм можна відновити. Але вже не в Городищі, яке почепило на себе пляму ганьби.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото надано автором.

 

Чернігівська область.

 

Голос України