Кияни вимагають припинити будівництво великого торгового центру біля станції метро «Героїв Дніпра» в Оболонському районі столиці. Відповідна петиція на сайті Київради набрала вже понад 2,4 тисячі голосів.


Трирівневий комплекс площею 10 тисяч квадратних метрів планують побудувати над кільцем, а всередині залишать вільний прохід для пасажирів — із зонами відпочинку, фастфудами та невеликим фонтаном у центрі.


Жителі Оболоні сподівалися на те, що після обіцяного хімічного зміцнення ґрунту найпопулярніше місце зустрічі матиме свій первозданний вигляд: на ньому з’являться клумби, не буде стихійної торгівлі. Але все вийшло зовсім інакше.


Раніше вже повідомлялося, що на цій ділянці землі побудують торговий центр, але особливої уваги оболонці цьому не надавали. Тепер уже зрозуміло, що про клумби не йдеться. Зводить споруду один із забудовників, який одержав цю ділянку землі ще в 2005 році. На цей момент до метро вже підігнали будівельну техніку, а з кільця починають будувати сходи нагору, які, найімовірніше, вестимуть до паркувального майданчика.


Місту також запропонували проект благоустрою розташованого поруч відкритого майданчика на перетині вулиці Героїв Дніпра та Оболонського проспекту. Там планують створити газони й установити сучасні скульптурні композиції.


У КМДА заявили, що в забудовника є всі дозвільні документи.


«Згідно із проектом, ТЦ спроектований не в кільці (простір залишається вільним), а над ним. Схожі центри є в Європі, і розміщені вони над станціями метро: щоб до них потрапити, потрібно піднятися на ескалаторі. Що стосується «Героїв Дніпра», то, перш ніж зводити такі об’єкти, необхідно досліджувати ґрунт, щоб зрозуміти, чи можливе технічне втілення проекту на цій ділянці», — розповіли в КМДА.


Крім того, в Оболонській адміністрації кажуть, що забудовник надав дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією України від 19.07.2016 року, і експертний звіт із розгляду проектної документації, виданий ДП «Укрдержбудекспертиза».


Також громадян непокоїть безпека: торговий центр будують просто на лінії метро, а його стіни розташовані дуже близько до виходів з підземки. І у разі надзвичайної ситуації пасажири не зможуть швидко вибратися назовні.