Хоч і з запізненням на три тижні, але таки обвалилися закупівельні ціни на баштанні у Херсонській області. Через неврожай ранніх сортів кавуна вони довго трималися на рівні 1,8—2 гривні за кілограм, і лише з початком дозрівання польових сортів почали відчутно знижуватися. На оптових ринках у сільських районах області смугастих красенів уже віддають по 90—95 копійок за кілограм, а з поля — і по 0,6—0,7 гривні. Та покупці зазначають, що в роздрібній мережі за солодку ягоду ще просять забагато. Протягом останньої декади ціна кавунів «посунулася» з 3—3,2 гривні за кілограм всього лише до 2,4—2,5 грн. Кажуть, комерсанти не встигли збути старі запаси, тому й намагаються тримати ціни.


Власники ж баштанів зауважують, що навіть діюча закупівельна ціна заледве дає змогу покрити видатки на вирощування кавунів. Їх собівартість цьогоріч стартувала саме від 0,6 до 0,9 гривні за кг. Але через специфіку вітчизняного агробізнесу ціна солодкої ягоди залежить не так від собівартості продукції, як від рівня попиту на неї. Адже після закриття ринку РФ тутешні постачальники потроху переорієнтовуються на ринки Західної Європи, та обсяги імпорту в новому напрямку залишаються скромними. А врожаї стабільно високі: приміром, з 24,4 тисячі гектарів, зайнятих під баштани, у 2016-му аграрії Таврії сподіваються отримати не менше 268 тис. тонн кавунів!


Щоб уникнути надто стрімкого зниження закупівельних цін через млявий попит, місцева влада намагається його стимулювати. Зокрема, ОДА домовилася відправляти кавуни та дині до Києва баржами. Задум такий: судна доправлятимуть у порти дельти Дніпра зерно на експорт. А в зворотній шлях їх завантажуватимуть баштанними й городиною. У Голопристанському районі для таких операцій хочуть збудувати термінал. А перший «кавуновий» рейс планують уже в вересні.

Херсон.