На розгляді Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства перебуває 70 законодавчих актів, з розгляду яких комітет визначено головним.


Зокрема, проект закону про житлово-комунальні послуги (реєстр. №1581-д), який вже підготовлено до другого читання. Нині його розміщено на сайті комітету для загального доступу та обговорення.


Проектом закону встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг: управління, водопостачання, поводження з відходами, газу та електрики. Крім того, документ дозволить мешканцям багатоквартирних будинків самостійно обирати собі керуючу компанію, що їх обслуговуватиме.


Нагадаємо, цей законопроект було ухвалено за основу в лютому цього року. Під час підготовки до другого читання комітетом було опрацьовано 413 пропозицій народних депутатів, 260 з яких підтримано. Решту 153 — відхилено як такі, що суперечать концепції документа.


На розгляд комітету передано також урядовий проект «Про енергетичну ефективність будівель» (реєстр. №4941), розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з Державним агентством з енергозбереження та енергоефективності.


Україна, як повноправний член Енергетичного співтовариства, зазначають у міністерстві, має імплементувати у національне законодавство вимоги Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС 2010/31/ЄС «Про енергетичну ефективність будівель». Тим часом у нас відсутнє спеціальне законодавство в сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель.


Власне, цей законопроект визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель, створення умов для раціонального споживання в них енергоресурсів.


Відповідно до проекту, для об’єктів будівництва та існуючих будівель передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення фактичних її показників, проведення оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі, що враховують місцеві кліматичні умови та є технічно і економічно обґрунтованими.

Законопроектом передбачено також механізми залучення коштів на впровадження енергоефективних заходів та інструменти гарантування їх фінансування.


Вл. інф.