Масовою бійкою завершилися акції протесту в Донецьку увечері в четвер. За даними на ранок п’ятниці, загинула одна особа та ще 28 звернулися по медичну допомогу. Загиблий 22-річний Дмитро Чернявський був прес-секретарем обласної організації партії «Свобода». Він отримав ножове поранення і помер у кареті «швидкої допомоги». Четверо потерпілих залишилися на стаціонарному лікуванні: один із травмою ока — в обласній травматологічній лікарні, троє — в нейрохірургічному відділенні обласного територіального медичного об’єднання.

На площі імені Леніна зібралися одразу два мітинги: один — під російськими прапорами, інший — за єдність України. Учасників першої акції було більше, між політичними опонентами стояв кордон правоохоронців. За десять метрів від кордону активісти розгорнули довге полотнище в кольорах українського прапора. В мітингувальників за соборну Україну, серед яких були жінки й діти, з протилежного табору жбурляли петарди, димові шашки, яйця, пакети з кефіром, пластикові пляшки з рідиною, кульки з фарбою. На площі суцільно гриміло і стояв ядучий дим. Проросійські активісти скандували: «Донбас, Крим, Росія!». Із іншого боку площі зі сцени лунало: «Донецьк — це Україна!» та «Ні — війні!».

Опоненти стояли один проти одного понад годину і, здавалося, вичерпали сили. Та розв’язка настала, коли проукраїнський мітинг завершився, і активісти почали розходитися. Із міркувань безпеки міліція посадила учасників із національними прапорами до двох автобусів, щоб вивезти за межі площі. Але проросійські мітингувальники заблокували виїзд транспорту, почали розгойдувати автобуси, бити шибки, проколювати шини і кидати до середини петарди й димові шашки. Тих активістів, які намагалися втекти, доганяли в сусідніх дворах і жорстоко били. Із площі постійно виїжджали карети «швидкої», було видно, як ведуть потерпілих із розбитими головами та заюшеними кров’ю обличчями.

Після того, як натовп трохи розійшовся, кореспондент «Голосу України» побачила на місці бійки шматки труб, арматури, дерев’яні палиці, порожні газові балончики та інші знаряддя «мирних мітингувальників». На асфальті валявся розірваний одяг, взуття, було видно плями крові. Фельдшер «швидкої допомоги» Тетяна Синявська сказала, що за п’ятдесят років своєї роботи не бачила подібного: «В основному — травми голови, обличчя. Деякі відмовляються їхати до лікарні. Хочуть іще взяти участь...»

Донецька область.

На знімку: активісти з українськими прапорами стояли під «обстрілом» із яєць і димових шашок.

Фото автора.