Наступного року ЗНО з англійської мови не передбачатиме аудіювання (сприймання та розуміння мови на слух). Про це на вчорашній прес-конференції повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій. «Аудіювання має бути запроваджене з 2018 року», — уточнив він.


Не справдяться (принаймні під час наступної вступної кампанії) і побоювання майбутніх випускників щодо запровадження обов’язкового тестування з іноземної мови. Хоча її популярність серед абітурієнтів зростає. За даними УЦОЯО, порівняно з минулим роком у поточному на 10% збільшилася кількість охочих скласти ЗНО з англійської. Найкраще її знають у Харківській, Одеській областях та в Києві — у цих регіонах, а також у столиці, виявили бажання пройти тестування з англійської від 38 до майже 53 відсотків абітурієнтів.


Тим часом оцінювати знання та винахідливість колишніх працівників центру доведеться Феміді. Генпрокуратура спрямувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього директора УЦОЯО, двох його заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів ЗНО, привласненні й легалізації коштів державного бюджету України та Американських рад із міжнародної освіти за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.


Як з’ясували слідчі, у 2014—2015 роках «домалювали» бали більш як 200 абітурієнтам, а починаючи з 2008-го — близько 2000. Фальсифікація надала незаконні переваги у доступі до вищої освіти дітям керівників органів державної влади, правоохоронних структур, працівників системи освіти, народних депутатів та їх помічників. ГПУ обіцяє поновити права абітурієнтів, що постраждали внаслідок маніпуляцій. Відраховано 26 студентів, які подали недостовірні результати ЗНО. До вишів спрямовано відповідні документи ще щодо 174 осіб.