Ранкове засідання 14 березня

Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський відкрив ранкове засідання та одразу передав слово голові фракції ВО «Свобода» Олегу Тягнибоку.

Ситуація, яка має місце в Україні, зокрема, події в Донецькій області, вимагають негайної реакції української влади, заявив він. «Наші донецькі активісти, свободівці надали інформацію про адреси перебування бойовиків, які були завезені зі сторони Російської Федерації. Тих бойовиків, які вчора напали на мирний мітинг українців, донецьких патріотів. На жаль, правоохоронні органи бездіяли. Правоохоронці, які, очевидно, думають, що служать старій системі, відкрили коридор і пустили тих бандюків, які були озброєні заточеними арматурою, фінками та іншою тюремною зброєю, і які різали людей», — повідомив О. Тягнибок і додав із сумом, що пролилася кров.

Він наголосив: треба негайно зупинити ту вакханалію, яка шириться у нас в Україні. «Треба негайно закривати кордони, треба негайно проводити люстрацію і викидати всю ту московську агентуру, якою впродовж останніх років напаковувалися правоохоронні органи, СБУ, керівництво місцевих органів влади. Якщо ми зараз не відреагуємо, це буде не просто велика біда. Це буде велика трагедія української нації, українського суспільства, народу», — наголосив парламентарій.

На пропозицію О. Тягнибока сесія хвилиною мовчання вшанувала пам’ять загиблих донеччан, які, як зауважив депутат, хотіли миру, але загинули.

А народний обранець Володимир Дудка (група «Суверенна європейська Україна») звернувся до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з депутатським запитом із проханням не допустити скорочення фінансування заходів, спрямованих на профілактику та лікування рідкісних (орфанних) захворювань. Парламентарій акцентував увагу на тому, що навіть короткострокове порушення режиму лікування призводить до незворотних наслідків, а саме збільшення кількості дітей-інвалідів в Україні та смертності хворих на рідкісні захворювання.

Потім були оголошені депутатські запити.

Олесь Доній (група «Суверенна європейська Україна») взагалі обурився змістом порядку денного. «У Донецьку вбили людей, у неділю псевдореферендум у Криму, а в порядку денному немає жодного питання по Криму та Сходу. Де питання про розпуск Верховної Ради Криму, де питання про закриття кордонів», — наголосив він. Депутат, як варіант виходу з ситуації, запропонував оголосити перерву, керівникам фракцій подумати, які питання щодо Криму та Сходу можна винести на розгляд. Тим часом, зауважив він, керівники фракцій нехай забезпечують кворум. «Я не розумію, чому Верховна Рада не розглядає актуальні питання. Перейменування, перевибори — це що, найактуальніші питання? Я не розумію такої бездіяльності», — констатував він.

Водночас Сергій Каплін («УДАР») заявив, що внесе до парламенту проект закону, яким буде передбачено, якщо депутат протягом тижня не з’являється на пленарні засідання без поважної причини, то його мандат буде анульовано.

Народні обранці розглянули проект закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства щодо компетенції Верховного Суду України, перед тим включивши його до порядку денного.

Як зауважив Сергій Соболєв, у нашому судочинстві існує ціла низка норм, яка фактично виключає можливість оскарження рішень, коли першою інстанцією є Вищий адміністративний суд. Відтак, у законопроекті пропонується: «Якщо питання розглядається у ВАС по першій інстанції, то повинно бути право на оскарження такого рішення у Верховному Суді. Це ключова норма законопроекту», — сказав депутат. Цей проект сесія ухвалили за основу та в цілому 252 голосами.

Підтримала сесія, щоправда, лише з другої спроби й проект постанови про відзначення 75-річчя Карпатської України. Народні депутати щоразу закликали колег до конструктиву. Зокрема, С. Каплін запропонував зробити суботу та неділю робочими днями. «Маємо із зали Верховної Ради стежити за процесами, які відбуваються у Криму. Люди мають знати: парламент контролює військову, політичну та економічну ситуацію в країні. Ми разом з ними. І боротимемося за цілісність нашої незалежної, єдиної країни», — наголосив він.

Після цього виступу лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко вніс до сесійної зали прапор Військово-Морських сил України (на знімку). «Це саме той прапор, під яким у 1992 році складали присягу на вірність народу України. Я вдячний всім тим офіцерам та солдатам, які сьогодні, незважаючи на тиск і погрози, залишаються вірними присязі», — сказав депутат. Окремо він подякував членам сімей військових, які їх підтримують. «Цей прапор — знак моральної підтримки Верховної Ради, всіх українців тих офіцерів, які залишаються вірними своїй присязі. Ми з вами вдячні кожному з солдатів, хто залишається вірним народу України», — наголосив він. Депутати вітали встановлення прапора оплесками та стоячи.

Після того було оголошено перерву. Головуючий — заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський — запросив голів депутатських фракцій та груп на нараду.

Вже після перерви головуючий повідомив, що нарада голів депутатських фракцій та груп вирішила продовжити роботу у форматі «Різне». Водночас Р. Кошулинський зауважив, що з огляду на складну ситуацію в країні робота у пленарному режимі буде продовжена у суботу о 12-й годині.

Під час ранкового засідання депутати привітали з днем народження Сергія Фаєрмака, Юрія Шаповалова та Вілена Шатворяна. Крім того, головуючий повідомив про входження народного депутата Олександра Стояна до депутатської групи «Економічний розвиток». А також про створення у парламенті міжфракційного об’єднання «Платформа реформ». Співголовами якого стали: Юрій Дерев’янко, Павло Різаненко, Юрій Благодир, Юрій Сиротюк та Андрій Шевченко.

Онлайн-новини з Верховної Ради читайте на нашому інформаційному порталі golosukraіne. com

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.