Свято-Покровська церква, збудована в другій половині XVIII століття в селі Глодоси, вважається найдавнішим на Кіровоградщині храмом. Спочатку церква була дерев'яною, але дуже швидко згоріла, тож люди відбудували новий храм -- уже з цегли, розповідає нинішній настоятель храму протоієрей Леонід (на знімку). Освятили його на свято Покрови в 1808 році. Відтоді церкву й стали називати Покровською.

 

Директор Новоукраїнського районного краєзнавчого музею Микола ГАРАЩЕНКО зазначає, що саме в місцевій православній церкві у Глодосах започаткували надання грамоти для сільських дітей. За архівними даними, настоятель Покровського храму Леонтій Виноградов став ініціатором створення першої, відкритої в 50-х роках XIX століття, Глодоської недільної школи. Держава на той час не опікувалася освітою сільських дітей, це робили священики та диякони у так званих церковнопарафіяльних школах при церквах.

 

Нинішній настоятель церкви отець Леонід впродовж багатьох років піклується про храм за допомогою глодоської громади та місцевих сільгоспвиробників. Свого часу настоятель докладав чимало зусиль, аби його почули у владних кабінетах та допомогли з ремонтом і збереженням цієї святині, та все було марно.

 

Сьогодні храм реставрують і відбудовують за сприяння благодійників.

 

"Найвагомішу підтримку Покровському храму надали голова ТОВ "Фрунзе" Сергій ОНОШЕНКО, керівник ПП "Агрофірма "Глодоси" Василь МАШКОВСЬКИЙ і сільський голова Петро МАГДА, -- зазначає священнослужитель. -- Потім до богоугодної справи долучилися Віктор ШЕВЧЕНКО, Олександр ГОРДІЄНКО, Віктор МАХНО, Володимир МОХОНЬКО, Микола ПАСКАРЬ та інші".

 

Прекрасний, оновлений, величний храм сьогодні є невід'ємною духовно частиною і самих Глодос, і усієї нашої історії.

 

Олена КОМІСАРЕНКО.

Фото автора.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України