Вечірнє засідання 13 березня

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов поінформував, що на нараді голів депутатських фракцій та на засіданні профільного комітету вирішено провести повторне голосування щодо обрання суддів Конституційного Суду України. При цьому Регламент не забороняє вносити ті самі кандидатури, наголосив О. Турчинов.

«Саме на Верховній Раді лежить вся відповідальність за події, які відбуваються, у тому числі й щодо агресії та провокацій на території АР Крим», — сказав Турчинов. Він зауважив, що Конституційний Суд, зранку зібравшись, очікує на рішення парламенту, щоб визначитися щодо рішень самопроголошеної кримської влади, зокрема, і щодо референдуму. При цьому О. Турчинов заявив, що парламент не розійдеться, доки не буде вирішено питання про обрання суддів КС. Глава парламенту закликав депутатів дуже відповідально поставитися до цього питання.

Комітет із питань верховенства права та правосуддя, повідомив заступник голови комітету Роман Романюк, прийняв рішення рекомендувати обрати суддями Конституційного Суду тих самих п’ятьох кандидатів — Ігоря Сліденка, Миколу Мельника, Сергія Саса, Станіслава Шевчука, Володимира Стретовича. Комітет дійшов висновку, що всі кандидати відповідають вимогам статті 148 Конституції України та статті 16 Закону «Про Конституційний Суд України» і можуть бути призначені суддями Конституційного Суду України. Голова лічильної комісії Геннадій Зубко запросив членів лічильної комісії зібратися на засідання.

Лічильна комісія затвердила форму бюлетеня для таємного голосування — у бюлетені було зазначено п’ять прізвищ кандидатів. Графу «проти всіх» із бюлетеня вилучили. Парламент 233 голосами затвердив форму бюлетеня для голосування. Депутати також проголосували за продовження роботи пленарного засідання до обрання суддів КС (239 «за»).

Таємне голосування тривало з 16.45 до 17.45. Підсумки оголосили після 18-ї години.

Голова лічильної комісії Геннадій Зубко повідомив про підсумки таємного голосування за призначення суддів Конституційного Суду. Лічильна комісія встановила: кількість народних депутатів, повноваження яких визнано, — 447, одержали бюлетені для голосування — 268 депутатів, взяли участь у голосуванні — 268 депутатів. Недійсними визнано 0 бюлетенів, не підтримали жодного кандидата — 3.

У результаті таємного голосування Микола Мельник набрав 245 голосів, 3 — проти, Сергій Сас — 257 «за», 3 — проти, Ігор Свіденко — 239 «за», 3 — проти, Володимир Стретович — 203 «за», 3 — проти, Станіслав Шевчук — 244 «за», 3 — проти. Отже, було обрано чотирьох суддів КС із п’яти.

Відповідно до вимог Конституції та законів про Конституційний Суд і Регламент Верховної Ради лічильна комісія вирішила вважати призначеними на посади суддів Конституційного Суду Миколу Мельника, Сергія Саса, Ігоря Сліденка та Станіслава Шевчука. Олександр Турчинов оголосив про призначення цих суддів на посади. Новопризначені судді КС склали присягу перед Верховною Радою. Народні депутати привітали нових суддів Конституційного Суду з обранням на відповідальні посади. Одразу після призначення судді вирушили на засідання Конституційного Суду.