Сьогодні відбудеться спільне засідання Комітетів Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції та з питань інформатизації та зв’язку. Тема для обговорення — ситуація з е-декларуванням.


Як відомо, 15 серпня в Україні офіційно почала працювати система електронного декларування. 

 

Однак через відсутність атестата захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності. У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій повинна отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.


«Отже, вимога закону до всіх посадовців розкривати доходи і майно своєї родини через Інтернет набула чинності. Але клептократи зіпсували свято. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України поставила під сумнів надійність програмного забезпечення, за допомогою якого ці дані заповнюватимуться посадовцями. А державне підприємство «Українські спеціальні системи» не готове забезпечити надійну роботу серверів, де збиратимуться ці дані», — зауважив голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.


За його словами, це означає, що Президент/міністр/народний депутат, який заповнить свою електронну декларацію, зможе уникнути відповідальності за брехню в ній. «Ми передбачили в законодавстві, що помилки розміром від 300 тисяч гривень каратимуться за Кримінальним кодексом, у тому числі позбавленням волі на два роки із забороною бути на держслужбі. Але тепер кожен викритий клептократ зможе сказати в суді: «Та це не я, це комп’ютер наплутав. Держспецзв’язок же попереджав», — написав депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.


Є. Соболєв нагадав також, що всі без винятку ухвалені антикорупційні закони зустрічають шалений саботаж. Але щоразу його вдавалося ламати завдяки об’єднанню зусиль громадських організацій, журналістів та справжніх громадян. «Тому наше завдання, як суспільства, в найближчі дні — без зупинки питати у Президента, уряду та лідерів парламенту, чому дірка для клептократів збережена», — зауважив він і додав, що, на думку експертів, великих проблем у програмному забезпеченні немає.


«Тому як тільки тиск суспільства стане потужним — все одразу запрацює», — переконаний Є. Соболєв. Саме тому він скликав екстрене засідання комітету: «У наших стінах це законодавство було створене і ми зобов’язані від імені громадян контролювати його виконання. На засідання запрошено керівництво Агенції із запобігання корупції, яке відповідальне за створення системи електронного декларування; Держспецзв’язку, де цю систему визнали ненадійною; «Українських спеціальних систем», де дані мають зберігатися; і компанії-розробника. Безумовно, ми також уважно вислухаємо представників коаліції «Декларації під контролем», яка є двигуном громадського контролю за прозорістю майна посадовців».


Щоправда, сам Є. Соболєв до виправлення ситуації не подаватиме декларацію, щоб «не покривати створену клептократами дірку». Саму декларацію він заповнив ще у березні. Те саме депутат пропонує зробити й іншим колегам по парламенту, найвищим посадовцям уряду та адміністрації Президента: декларацію заповнити, оприлюднити, але у визнану ненадійною систему не надсилати. Водночас декларації, які потраплять у систему в ці дні, обранець обіцяє разом з громадськістю і журналістами прискіпливо перевіряти.