З нагоди 25-ї річниці Незалежності України Закарпатська облдержадміністрація підготувала низку урочистих заходів, і розпочнуться вони задовго до офіційного святкування.


Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, у п’ятницю, 19 серпня, у фойє ОДА відкриється приурочена до Дня Незалежності виставка картин заслуженого художника України Тараса Данилича. У суботу в урочищі Кам’янка на Синевирському перевалі в Міжгірському районі закарпатські лісоруби змагатимуться за звання найкращого. Переможці представлять Закарпатську область на Всеукраїнському конкурсі вальників лісу.


У неділю в селі Синевирська Поляна Міжгірського району відбудеться обласний фестиваль «На Синевир трембіти кличуть», на якому очікують тисячі туристів з усієї України. Всі вони зможуть узяти участь у видовищній ході майже 800-метровим шляхом угору, до основної локації свята — Синевирського озера. Спеціальними гостями фестивалю стануть Національний академічний ансамбль пісні і танцю «Гуцулія» та золотий голос вітчизняної естради, народний артист України Василь Зінкевич, котрий присвятить виступ 50-річчю власної творчої діяльності та 45-річчю створення першого українського мюзиклу «Червона рута».


Уже в понеділок, 22 серпня, керівник області Геннадій Москаль у приміщенні ОДА вручить державні нагороди видатним закарпатцям. Того самого дня Василь Зінкевич дасть святковий концерт на сцені Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру. Вхід на концерт вільний, а телеглядачі зможуть побачити виступ «зірки» в прямому ефірі телеканалу «Тиса-1» (філії НТКУ «Закарпатська регіональна дирекція»).


У День Державного Прапора урочистості розпочнуться зранку на площі перед Закарпатським обласним українським музично-драматичним театром. Звідси пройде хода зі 100-метровим прапором до площі Народної, де відбудеться урочисте підняття національного стягу.


24 серпня Ужгород першим з українських міст почне святкування Дня Незалежності з молитви за Україну. О 6.00 на території Ужгородського замку відбудеться акція «Зустріч сонця із заслуженим академічним Закарпатським народним хором» на честь 25-річчя Незалежності. Зустріти сонце молитвою за Україну в день народження нашої держави Закарпатський народний хор запрошує всіх ужгородців і гостей міста.


Цього самого дня в Береговому на вул. Шевченка відбудеться урочисте відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку. А в Ужгороді — оновленої дитячої вузькоколійної залізниці. У перший рейс локомотив поведуть голова ОДА Геннадій Москаль та начальник Львівської залізниці Іван Груник.


А родзинкою святкування стануть урочисті фанфари з балкона ОДА на тему відомої пісні «Верховино, світку ти наш» у виконанні естрадно-духового оркестру обласної філармонії. Фанфари звучатимуть 24 серпня щодві години.


Ужгород.