ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

 

Свою мрію про незалежність України американська скульпторка українського походження Міртала КАРДИНАЛОВСЬКА-ПИЛИПЕНКО виношувала ще до того, як Україна стала вільною. А вже коли оголосили конкурс на Монумент Незалежності, який мав постати у столиці, вона з неабияким ентузіазмом взялася до роботи. Назвала свою скульптуру "Україна -- Фенікс -- Лелека". На композиції Лелека -- символ українства розриває замкнене коло і злітає ввись, ніби Фенікс, що відродився із попелу. Крила лелеки чітко вимальовують тризуб. За ідеєю автора, цей монумент під час особливих свят стає фонтаном з поєднанням стихій води і вогню. Із крил лелеки вода підноситься вгору і падає навкруги всієї скульптури. З отворів бронзового "полум'я" майорить живий вогонь із підведених газових труб.

 

На жаль, ідея Міртали не стала тоді переможцем конкурсу, але до України вона все-таки потрапила. Скульптура-макет нині в постійній експозиції Музею Острозької академії.

 

Свого часу, перебуваючи у США, ректор Острозької академії Ігор ПАСІЧНИК зустрічався з українською діаспорою. Тоді він і познайомився з Мірталою Пилипенко, а в дарунок отримав скульптуру. Певний час вона стояла на столі у ректора, аж доки Міртала не вирішила обдарувати Острозьку академію й іншими своїми роботами, що тоді перебували в Нью-Йоркській галереї. Була проведена надзвичайно велика робота з переправлення через кордон культурних цінностей, і тепер острозьці мають колекцію із 15 робіт відомої нашої землячки.

 

До слова, як розповіла директор Музею Анастасія ХЕЛЕНЮК, Міртала, незважаючи на досить поважний вік, брала в оформленні постійно діючої виставки найактивнішу участь, хоч і в онлайн-режимі. Адже кому, як не авторові, краще знати, де і під яким ракурсом вигідніше подати той чи інший мистецький твір.

 

Якщо ж повернутись до монумента "Україна -- Фенікс -- Лелека", то кілька міст свого часу мали наміри встановити його у себе, та поки що мрію так і не здійснили. То, може, хоч тепер настав саме той час. Адже нині, очищаючись від пам'ятників тоталітаризму, цей міг би додати нам оптимізму, а заодно й переконати, що вміємо не лише руйнувати, а й будувати. Як на мене, то символ України Лелека неабияк вписався би на місці знесеного пам'ятника Леніну в Києві.

 

ДОВІДКОВО

 

Міртала ПИЛИПЕНКО -- американська скульпторка і поетеса українського походження, член Спілки письменників України, член-кореспондент Української вільної академії наук у США. Мешкає у штаті Арізона. В Америці відома за своїм мистецьким псевдонімом "Міртала". У 1998 році брала участь у конкурсі в Україні на кращий монумент Незалежності в Києві.

 

Марина КРИВДА.

Фото автора.

 

Голос України