У Запоріжжі відзначили 75-ту річницю з дня початку оборони міста. Біля Палацу культури заводу "Запоріжтрансформатор", де 18 серпня 1941 року провела свій останній бій 3-тя батарея 16-го зенітно-артилерійського полку, відбувся мітинг пам'яті. Із 105 воїнів-зенітників тоді полягли майже дев'яносто бійців. Утім, вони підбили три німецькі танки і зупинили просування ворога до Дніпрогесу на цілих 10 годин. Цього виявилося достатньо, щоб спеціально надіслані з Москви підривники зруйнували греблю на Дніпрі.

 

Сьогодні точаться суперечки щодо доцільності вибуху і оцінки ймовірних жертв штучної повені нижче Запоріжжя. Втім, саме героїчний бій 3-ї батареї, вибух Дніпрогесу, вдала операція з визволення острова Хортиці 3--6 вересня 1941 року дали можливість утримувати місто до 4 жовтня. Це за умови, що фронт був відкритий через відомий Уманський котел (в оточення і полон тоді потрапили дві армії, 6-та і 12-та, на чолі з командувачами, 103 тисячі бійців і командирів). Останнє дало змогу гітлерівцям займати міста в смузі від Дніпропетровська до Херсона практично за графіком і без втрат.

 

Під час мітингу наголошувалося, що головним підсумком півторамісячної оборони міста стала евакуація запорізького промислового майданчика. Адже на схід -- в Зауралля та Сибір -- виїхало обладнання 29 підприємств тільки союзного підпорядкування та 6000 (!) вагонів чорного металу. На стратегічну важливість цієї унікальної операції вказує той факт, що особисто, на місці, демонтажем і евакуацією запорізьких заводів керували голова Раднаркому УРСР Леонід Корнієць та два заступники союзних наркомів.

 

Біля меморіалу 3-ї батареї було оголошено про початок загальноміської естафети пам'яті.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України