У селищі Білики Кобеляцького району, що на Полтавщині, місцеві мешканці вимагають закрити свинокомплекс ТОВ «Сільські традиції», який дошкуляє їм неймовірним смородом. Їхнє кількарічне протистояння з власником, керівництвом і працівниками згаданого підприємства, де утримують 36 тисяч (!) голів свиней, сягнуло апогею. Тиждень тому тамтешні активісти встановили перед територією комплексу намет із цілодобовим чергуванням і почали частково блокувати заїзд туди транспорту з кормом для тварин. Їх у присутності поліцейських із проїжджої частини витісняли молодики спортивної статури. Тож гучні словесні розбірки та штовханина відбувалися просто на дорозі...

 

 


За таких обставин представники «Сільських традицій» уже розповсюдили інформацію про те, що через брак кормів унаслідок згаданого блокування на підприємстві почався падіж тварин. А це, мовляв, загрожує набагато серйознішою, ніж неприємний запах, екологічною катастрофою. Лунають також звинувачення на адресу протестувальників і обласної влади, які нібито «не хочуть почути» виробничників і не виконують попередні домовленості щодо терміну поліпшення ситуації на підприємстві. Адже на початку літа й у владних кабінетах, і на велелюдних зборах у Біликах керівники ТОВ давали обіцянки завершити технічну реконструкцію очисних та інших споруд, яка дасть змогу позбутися смороду в селищі, вже до 15 жовтня нинішнього року. Тоді нібито вдалося досягти порозуміння. То чому не дочекалися тієї  години «Ч»?


Реагуючи на закиди, місцеві активісти протестного руху нагадують про те, що такі обіцянки від представників дочірньої структури російського агропромхолдингу «Белгранкорм», яка раніше називалася ТОВ «Ясные зори», вони чують упродовж кількох останніх років. Реконструювавши три десятки приміщень колишнього міжгосподарського комплексу з відгодівлі великої рогатої худоби, підприємство почало працювати у Біликах наприкінці 2011 року. При цьому за дивного потурання контролюючих органів «зекономило» саме на оновленні, м’яко кажучи, застарілих очисних споруд і, власне, системи утилізації відходів життєдіяльності свиней. Тож сморід мешканці селища почали відчувати ще тоді, а надто після того, як поголів’я збільшили до понад півсотні тисяч! Комплекс із такою кількістю тварин має розташовуватися за півтора-два кілометра від населеного пункту, а в Біликах найближчі до нього житлові будинки — за 400 метрів...


У відповідь на численні скарги щодо такого небезпечного сусідства, що дошкуляє не лише смородом, а й усілякими болячками та, власне, загрозою для життя, представники влади і контролюючих структур роками «годували» авторів звернень відписками, створювали комісії, а керівники підприємства імітували «бурхливу діяльність» задля покращення ситуації. Зрештою, не відчувши реальних змін на краще і нинішнім літом та потерпаючи від нестерпного запаху, представники громади Біликів у липні на зборах у Будинку культури проголосували за закриття комплексу. Необхідність такого радикального заходу півтори тисячі мешканців селища підтримали своїми особистими підписами. Після цього на їхній бік стали депутати обласної ради, проголосувавши за відповідне звернення до вищих інстанцій.


Сьогодні біличан підтримують і керівники облдержадміністрації. Щоправда, останні кажуть не про закриття свинокомплексу, а про тимчасове зупинення його діяльності з вивезенням звідти свиней до усунення першопричин смороду. Перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький під час зустрічі з «блокувальниками» у Біликах навіть повідомив про те, нібито повпреди влади, керівники профільних структур і ТОВ «Сільські традиції» на спільній нараді вже домовилися про це і тепер чекають відповідного вердикту Державної екологічної інспекції.


Згодом голова ОДА Валерій Головко у своїй заяві з цього приводу також наголосив на тому, що саме Держекоінспекція «ініціювала перевірку діяльності підприємства, за результатами якої і виноситиме рішення про подальшу його роботу чи про зупинення діяльності». Водночас він підкреслив, що обласна влада й надалі дбатиме про інвесторів, але «жодні кошти не варті людського здоров’я, а тим більше життя. І коли підприємство відверто ігнорує думку громади, доводиться вдаватися до принципових заходів».


Як повідомив власкору «Голосу України» один із ініціаторів пікетування ТОВ «Сільські традиції», мешканець Біликів Віктор Киричко, ні він, ні його однодумці не збираються відступати від своїх намірів «виселити» свинокомплекс із їхнього селища. «Такого свинства щодо нашої громади ми далі терпіти не будемо, — зазначив пан Віктор, садиба якого розташована за кількасот метрів від підприємства. — «Заговорити» проблему також не дозволимо. Часткове блокування підприємства продовжуватимемо. На «тітушок», які намагаються нам у цьому перешкодити, управу знайдемо. Транспорт для того, щоб підгодовувати і вивозити звідти свиней, ми пропускаємо. З такою умовою, що їхня кількість там різко зменшуватиметься до повного вивезення на інші підприємства чи на продаж. Але тривати це має не роками й не місяцями. Якщо керівники комплексу й далі нарікатимуть на брак «свиновозів» чи вдаватимуться до інших хитрощів, реагуватимемо відповідно».

Полтавська область.


Фото автора.