Міноборони знову розблокувало територію Національного природного парку «Олешківські піски» на Херсонщині, яку вже близько року без жодного узгодження використовувало як військовий полігон. Цьому передували тривалі перемовини за участю науковців, керівництва МОУ, Мінекології та Херсонської облдержадміністрації. Зрештою було досягнуто попередньої домовленості про те, що природний парк залишать у спокої, а для вишколу підрозділів ЗСУ підшукають безплідні землі не меншої площі в Олешківському районі поруч із парком.


Поки триває остаточне узгодження, військові вже відкрили доступ до парку для досліджень працівників НПП «Олешківські піски». А на екологічній стежці в дюнах єдиної європейської пустелі (звісно, після прискіпливої перевірки її безпечності) вперше протягом року побували дві екскурсії.


— Вишкіл військових на території парку, на жаль, триває. Але тішить хоча б те, що тепер налагодили оперативний обмін інформацією: учасники навчань інформують нас про час проведення стрільб, щоб у небезпечну зону ніхто не заходив. У свою чергу ми надаємо командуванню полігона інформацію про час та маршрути експедицій чи екскурсій. Сподіваємося, для остаточного «звільнення» природної оази із унікальним рослинним і тваринним світом часу знадобиться небагато, — наголосив у розмові з кореспондентом «Голосу України» директор НПП «Олешківські піски» Андрій Непрокін.