Кандидати в Держдуму Росії від партії ПАРНАС (Партії народної свободи) не проводитимуть передвиборної кампанії у Криму без дозволу України, повідомили в краснодарському відділенні партії.


Нагадаємо, що 18 вересня в Росії відбудуться вибори до Держдуми РФ. Кандидати в депутати Держдуми, висунуті ПАРНАСом у складі регіональної групи №33 (Краснодарський край — Адигея — Крим) направили в Генконсульство України в Ростові-на-Дону заяви про надання транзитних віз в Україну для здійснення агітації. Після чого директор департаменту політики та комунікації МЗС України Олексій Макєєв повідомив, що міністерство не дасть дозволу кандидатам від цієї партії на проведення агітації в Криму.


«Послухаємося Україну і будемо діяти в рамках міжнародного права. У Криму ПАРНАС не агітуватиме», — такий запис учора з’явився на офіційній сторінці відділення партії.


Тим часом МЗС України висловив свою позицію у зв’язку із затвердженням глави Місії спостерігачів від СНД на виборах депутатів до Державної Думи РФ. У ноті МЗС, зокрема, йдеться, що намір провести вибори до Держдуми на території Криму демонструють нехтування Росією державним суверенітетом України, нормами та принципами міжнародного права тощо. «В Україні наголошують, що результати цих псевдовиборів будуть нікчемними і такими, що не створять жодних правових наслідків, не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством, що поставить під сумнів їх легітимність у цілому».


Окрім того, «Україна виступає категорично проти направлення спостерігачів Місії на тимчасово окуповану територію АР Крим та м. Севастополь. Будь-яка участь у так званому спостереженні за виборчим фарсом розглядатиметься як недружній крок, а відвідування АР Крим і м. Севастополь у порушення встановленого законодавством України «Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» потягне за собою відповідальність».