У День Незалежності в Києві очікується проведення військового параду. Традиційно він проходитиме на Хрещатику та Майдані. За словами радника Президента Юрія БІРЮКОВА, у ньому буде представлено майже 200 одиниць бойової техніки і понад 3,5 тисячі людей особового складу, серед яких уперше будуть демобілізовані бійці АТО. Військові продемонструють не лише стройову підготовку, а й нову військову форму. Яка саме техніка проїде центром, тримають у секреті. Точно відомо, що вона буде не з передової. Авіацію вирішено не задіювати. Святковий феєрверк не планується, оскільки діє заборона на салюти і феєрверки аж до завершення АТО.

 

Тим часом на Софійській площі очікується парад вишиванок і виставка прапорів. Це будуть стяги тих військових підрозділів, які брали участь у бойових діях, та навіть ті прапори, які побували на передовій разом з бійцями, одне слово -- з бойовою історією. Пройде й танцювальний флешмоб, на завершення якого всі учасники вишикуються в живий герб України. У Маріїнському парку демонструватимуть силові прийоми бійці Національної гвардії.

 

Особливу увагу приділятимуть під час святкування безпеці. Влада запевняє: охоронятимуть спокій громадян на найвищому рівні, щоб не допустити диверсій, провокацій і терористичних актів. Щоправда, скільки силовиків задіють в охороні і які заходи і засоби безпеки вживатимуть, поки що таємниця. Приміром, торік за порядком під час святкування Дня Незалежності стежили майже п'ять тисяч правоохоронців: поліціянтів, нацгвардійців, кінологів тощо.

 

Як наголошують організатори, святкування не обмежиться лише центром столиці. Так, у Шоколадному будиночку відкриється виставка Петриківського розпису на військових атрибутах -- касках, використаних снарядах, протитанкових мінах, кулях, а в Міському саду навпроти Маріїнського палацу пройдуть майстер-класи з ліплення з глини та малювання. Андріївський узвіз прийматиме фестиваль мистецтв, де на відкритих майданчиках між будинками виступатимуть музиканти та актори. А на Контрактовій площі заплановано концерт за участю українських зірок. Триватимуть святкові заходи і в кожному районі столиці.

 

Співоче поле уже традиційно прикрасили квіткові композиції. Цього разу виставка називається "Гордість твоя, Україно". Десять патріотичних композицій від усіх районів столиці сплелися тут у квітучу картину української гордості. Інсталяції присвячені видатним українцям та їхнім досягненням і творчим здобуткам, що уславили нашу державу. Серед них Олександр Довженко, Сергій Корольов, Микола Лисенко, Марія Приймаченко, Микола Амосов та інші видатні наші земляки. Як зазначили в Київзеленбуді, композиції виконано з майже 300 тисяч квітів і вони займають площу в понад дві тисячі метрів. Так, відвідувачі побачать квіткову копію моста Патона, героїв поеми "Марусі Чурай" Ліни КОСТЕНКО тощо. Доповнюють квіткові інсталяції 3-D конструкції, заввишки до 4 метрів. А доки триватиме виставка, щосуботи в зеленому кінотеатрі, що на Співочому полі, просто неба транслюватимуть документальні фільми про талановитих українців та виступатимуть люди, що з ними пліч-о-пліч працювали, товаришували, були знайомі. Нагадаємо, це вже 61-ша за ліком така виставка.

 

Марина КРИВДА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Голос України