Народний депутат України 2-го скликання голова Закарпатської крайової організації Всеукраїнської спілки політв’язнів і репресованих Іван Коршинський зателефонував у корпункт «Голосу України» в Ужгороді і подякував нашій газеті (див. «Голос України» за 13 і 18 серпня) за те, що своїми публікаціями про прийдешнє відзначення 25-ліття Незалежності України газета спонукала ветерана згадати далекі роки його юності (а народився Іван Юрійович 5 червня 1928 року в селі Буштино Тячівського району). І коротко розповів, як у вже далекому 1945-му, у підпіллі, співали про Український прапор.


За словами І. Коршинського, у Хустській гімназії, де він навчався, а також принаймні у двох тодішніх округах (районах) — Хустському й Тячівському — діяла очолювана Дмитром Бандусяком ОУН. Звичайно, у підпіллі, оскільки край тоді вже визволили від угорських і німецьких фашистів радянські війська. Владу взяли в руки народні комітети Закарпатської України, а СМЕРШ та інші спецоргани виловлювали всіх, хто міг заважати встановленню радянської влади.


— Але юні й безстрашні закарпатці разом із старшими побратимами мріяли про вільну й незалежну Україну, — каже І. Коршинський.

Закарпатська область.