На День Незалежності у Києві очікується проведення військового параду. Традиційно він проходитиме на Хрещатику та на Майдані. За словами радника Президента Юрія Бірюкова, на ньому буде представлено майже 200 одиниць бойової техніки і понад 3,5 тисячі чоловік особового складу, серед яких уперше будуть демобілізовані бійці АТО. Військові продемонструють не лише стройову підготовку, а й нову військову форму. Яка саме техніка проїде центром, тримають у секреті. Точно відомо, що вона буде не з передової. Авіацію вирішено не задіювати. Святковий феєрверк не планується, оскільки на такі заходи діє заборона аж до завершення АТО.

 

 

Тим часом на Софійській площі очікується Парад вишиванок і виставка прапорів. Це будуть стяги тих підрозділів, які брали участь у бойових діях, та навіть ті прапори, які побували на передовій разом із вояками, одне слово — з бойовою історією. Відбудеться й танцювальний флешмоб, на завершення якого всі учасники вишикуються у живий герб України. У Маріїнському парку демонструватимуть силові прийоми бійці Національної гвардії.


Особливу увагу під час святкування приділятимуть безпеці. Влада запевняє: охоронятимуть спокій громадян на найвищому рівні, аби не допустити диверсій, провокацій і терористичних актів. Щоправда, скільки силовиків задіють в охороні і яких заходів та засобів безпеки вживатимуть, поки що таємниця. Приміром, торік за порядком під час святкування Дня Незалежності стежили майже п’ять тисяч правоохоронців: поліцейські, нацгвардійці, кінологи тощо.


А у Шоколадному будиночку відкриється виставка Петриківського розпису на військових атрибутах — касках, використаних снарядах, протитанкових мінах, кулях, а в Міському саду навпроти Маріїнського палацу пройдуть майстер-класи з ліплення з глини та малювання. Андріївський узвіз прийматиме фестиваль мистецтв, де на відкритих майданчиках між будинками виступатимуть музиканти та актори. А на Контрактовій площі заплановано концерт за участю українських зірок. Триватимуть святкові заходи і в кожному районі столиці.

 


Співоче ж поле уже традиційно прикрасили квіткові композиції. Цього разу виставка називається «Гордість твоя, Україно» (на знімку). Десять патріотичних витворів від усіх районів столиці сплелися тут у квітучу картину національної гордості. Інсталяції присвячені видатним українцям та їхнім досягненням і творчим здобуткам, що уславили нашу державу. Серед них Олександр Довженко, Сергій Корольов, Микола Лисенко, Марія Приймаченко, Микола Амосов та інші видатні наші земляки. Як зазначили в «Київзеленбуді», композиції виконані з майже 300 тисяч квітів і займають площу в понад дві тисячі метрів. Відвідувачі побачать квіткову копію моста Патона, героїв поеми «Марусі Чурай» Ліни Костенко тощо. Доповнюють ці інсталяції 3D-конструкції заввишки до 4 метрів. А доки триватиме виставка, щосуботи тут же, у зеленому кінотеатрі просто неба, транслюватимуться документальні фільми про талановитих українців та виступатимуть люди, які з ними працювали, товаришували, були знайомі. Нагадаємо, це вже 61-ша така експозиція.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.