ДО 25-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

 

Настрій свята перед величною датою -- 25-річчям Незалежності України -- закарпатцям уже в неділю, 21 серпня, підняв фестиваль "На Синевир трембіти кличуть!". Адже сюди, в саме серце Карпат, на легендарне озеро Синевир, з'їхалися тисячі краян і гостей, аби послухати автентичну закарпатську музику, побачити старовинні ремесла та їхніх сьогоднішніх творців, а також скуштувати смачні верховинські страви.

 

На знімках:

 

уже на світанку "Молитва за Україну" лине зі стін древнього Ужгородського замку (фото автора)

 

Фото автора із сайту "Закарпаття-онлайн" (бандуристка біля пам'ятника Шевченку)

 

А у вівторок в Ужгороді День Державного прапора відзначили незвично: центральними вулицями міста пройшла урочиста хода зі 100-метровим синьо-жовтим стягом. Взяли участь у видовищній акції представники дитячих скаутських організацій, духовенства, волонтери, учасники АТО, керівники області та міста і просто небайдужі громадяни. Сам прапор, стверджують в облдержадміністрації, у супроводі духового оркестру облуправління Нацполіції несли майже півтисячі осіб.

 

Урочиста частина святкування відбулася на площі Народній перед спорудою облдержадміністрації. Державний прапор (стандартного розміру) під виконання Державного гімну України підняли голова ОДА Геннадій Москаль та 9-річний Тарас Реготун -- син військовослужбовця 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону Олега Реготуна, котрий героїчно загинув у серпні 2014 року під час боїв за аеропорт Луганська.

 

Того ж дня групі закарпатців вручено державні нагороди, якими вони відзначені з нагоди ювілею країни.

 

І ось настало 24 серпня. Закарпаття першим серед областей держави розпочало святкування 25-ї річниці Незалежності України: уже на світанку, о шостій годині ранку, з древніх стін Ужгородського замку Державний закарпатський народний хор та кращі співочі колективи, представники влади, духовенства, правоохоронних органів і громадяни-патріоти зустріли схід сонця "Молитвою за Україну". А о десятій офіційні заходи продовжилися на площі Народній. У програмі -- пряме включення промови Президента України, трансляція параду зі столиці, всеукраїнський флешмоб "Співаємо Гімн України разом". Родзинкою цьогорічного свята стали урочисті фанфари з балкона ОДА. Позивні на тему величної закарпатської співанки "Верховино, світку ти наш!" уперше прозвучали о десятій, а потім щодвігодини -- аж до двадцятої.

 

А ще з 24 серпня в Ужгороді відновили дитячу вузькоколійну залізницю, яка вважається туристичною родзинкою міста. Перший рейс поїзда із дітворою повели саме Г.Москаль (перша освіта теперішнього голови Закарпатської ОДА -- помічник машиніста) та керівник Львівської залізниці Іван Груник.

 

-- Ми неодноразово зверталися з проханнями відновити дитячу вузькоколійку в Міністерство інфраструктури України, але завжди отримували відповідь: "Дитяча залізниця збиткова, тому відновлювати її немає сенсу", -- зазначає Г.Москаль. -- Справу вдалося зрушити тільки після призначення Івана Груника керівником Львівської залізниці. Завдяки Львівській залізниці відновлено локомотив, два вагони, колію і все необхідне обладнання. Дитяча залізниця в Ужгороді й далі не буде рентабельною, але ж не все має приносити прибуток. Треба робити щось не тільки заради вигоди, а й для усміхнених дитячих облич. Відновлена залізниця -- це подарунок дітям, усім ужгородцям та гостям до 25-річчя Незалежності України.

 

І на завершення ще одна приємна подія: у райцентрі Берегове, де проживає найбільша громада угорців, на День Незалежності урочисто відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку. В урочистостях взяли участь керівники області й міста, творча інтелігенція, голова благодійного фонду "Кобзар" Володимир Маргітич, автор бронзової скульптури Василь Олашин і сотні й сотні берегівчан. Прозвучав виступ на бандурі викладача Ужгородського коледжу культури і мистецтв Марії Мартинюк (на знімку), учні ЗОШ № 5 декламували "Заповіт" різними мовами. Урочистості музично супроводжував чоловічий хор "Купаж".

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України