З нового навчального року на Прикарпатті запрацюють три перші опорні школи. Освітня децентралізація торкнеться Більшівцівської ЗШ І—ІІІ ступенів Галицького району, Войнилівської ЗШ І—ІІІ ступенів Калуського району та Рогатинської спеціалізованої школи №1 з поглибленим вивченням іноземних мов.


Експерт з правових питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAІD в Івано-Франківській області) Марія Баран стверджує, що з 1 вересня в пілотних навчальних закладах пануватимуть освітні правила нового зразка. І дуже важливо, що діти з найвіддаленіших куточків області отримають шанс здобути високоякісні знання. Окрім того, школи нового формату одержать чимало коштів на свій розвиток. Водночас експерт визнає, що сьогодні словосполучення «опорна школа» в багатьох людей викликає нерозуміння і навіть страх. Адже вчителі та батьки учнів малокомплектних навчальних закладів у багатьох населених пунктах побоюються, що створення нових шкіл потягне за собою закриття невеличких навчальних закладів та втрату робочих місць. Також чимало пересторог, на її думку, буде і в прихильників нововведення. Зокрема, батьки, повністю підтримуючи можливість отримання якісної освіти для своїх дітей, цілком виправдано вимагатимуть певних гарантій — наявності справних автобусів, кваліфікованих водіїв, добрих доріг. Ще однією загрозою може стати опір селян, оскільки школа в маленькому селі — це осередок культури та умова його існування.


На думку М. Баран, цьому можна протистояти завдяки інформаційно-просвітницькій роботі. І перші позитивні приклади функціонування нових шкіл значно розширять коло прихильників створення освітніх округів. За інформацією прес-служби ОДА, відповідно до нового законопроекту «Про освіту», який чекає на схвалення у Верховній Раді, опорна школа — це заклад освіти, що має зручне розташування для довезення дітей з інших населених пунктів, забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу. В таких школах кількість учнів, як правило, становить не менше 360, один заклад об’єднує не менше трьох філій.

Івано-Франківська область.