Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вимагає від Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечити запуск системи електронного декларування першого вересня поточного року. На цьому він наголосив під час останнього засідання уряду.


Крім того, прем’єр попередив керівників НАЗК Наталію Корчак та Держспецзв’язку Леоніда Євдоченка про персональну відповідальність за запуск роботи системи електронного декларування. В. Гройсман назвав ганьбою ситуацію, що склалася навколо запуску системи електронного декларування. Глава уряду нагадав, що дав доручення провести перевірку дій посадових осіб у контексті запуску системи е-декларування. Результати перевірки, додав він, дають право уряду притягнути до дисциплінарної відповідальності керівника НАЗК.


Крім того, на засіданні йшлося про соціальну справедливість у сферах оплати праці та пенсійного забезпечення. Принаймні прем’єр пообіцяв, що уряд найближчим часом запропонує відповідну систему. За його словами, ці пропозиції будуть спільною позицією і матимуть підтримку профспілок.


«Важливо, щоб ми все дуже чітко прорахували, яка є позиція, і презентували її українському суспільству, і ми це зробимо спільно із підтримкою фракцій коаліцій парламенту, фракцій, які готові будуть підтримати такі необхідні рішення, спільно з Президентом», — зазначив він.


Зачепили урядовці й тему корупціонерів, які наживаються на державних закупівлях. Як відомо, напередодні було затримано посадовця Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО, який отримав 230 тисяч гривень хабара за перемогу в конкурсних торгах із виконання робіт щодо психологічної реабілітації постраждалих учасників АТО. Прем’єр-міністр переконаний: таких людей потрібно відправляти на передову до зони проведення антитерористичної операції: «Брав «відкати» за реабілітацію наших хлопців. Таких мерзотників треба одразу у штрафбат відправляти. Мобілізувати — і на фронт, — зазначив Володимир Гройсман. — У мене одне лише запитання, кожен сам собі має дати відповідь на нього: наші воїни, молоді хлопці, які віддають свої життя і здоров’я, захищаючи нашу країну, потребують реабілітації. І, вибачте, ця мерзота бере відкати за те, хто буде переможцем тендеру на реабілітацію. Що в цієї людини в голові і серці, можете уявити собі? Тварина», — емоційно висловився він.


Кабінет Міністрів вирішив поборотися з корупцією і в ще одному напрямі — підключення до електромереж об’єктів господарювання. В. Гройсман доручив віце-прем’єр-міністру Володимиру Кістіону та голові НКРЕКП Дмитру Вовку розробити до першого вересня відповідну постанову.


Адже, за словами глави уряду, підключення об’єктів господарювання потужністю понад 160 кіловатів до електромереж — це муки: «Муки інвесторів, які бігають за цими керівниками обленерго, і ті їм починають розказувати, що і звідки треба тягнути, скільки коштує кілометр, а потім половину беруть як хабар».


«Наше завдання — припинити знущання енергетичних компаній на місцях по відношенню до громадян і бізнесу, який хоче розвиватися. Тому ця постанова має бути прийнята до першого вересня. Маємо поставити крапку у цьому багаторічному питанні», — підкреслив Володимир Гройсман.


Вл. інф.