Комітет Верховної Ради у закордонних справах звернувся до комітетів у закордонних справах демократичних країн та міжнародних організацій світу стосовно ситуації, що склалася з одним із лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умеровим

 

Нагадаємо: першого заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова переслідують за думку, висловлену під час інтерв’ю на телебаченні: «Росію необхідно змусити покинути Крим та Донбас».


Саме за ці слова Умерову інкримінують «публічні заклики до посягання на територіальну цілісність Росії», що в разі доведення вини може означати п’ять років ув’язнення.


«18 серпня 2016 року пан Ільмі Умеров, що потерпає від політично упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави, був силою переведений із кардіологічного відділення, де він проходив обстеження, до психіатричної клініки №1 у місті Сімферополі. Його утримуватимуть там проти його волі впродовж 28 днів. Незважаючи на заяви рідних про те, що пан Умеров страждає від цукрового діабету та хвороби Паркінсона, у нього відібрали всі ліки, а спочатку навіть не допускали до нього адвоката (дозвіл на візити адвоката таки було видано в наступні дні). Стан пана Умерова останніми днями є критичним, і його донька заявила, що батько може померти в будь-який час», — ідеться в листах за підписом голови комітету Ганни Гопко, зокрема до Європарламенту, парламентських асамблей міжнародних організацій, Івана Шимоновича, помічника Генерального секретаря ООН в галузі прав людини, Комітету ООН проти катувань.


Комітет у закордонних справах Верховної Ради України розцінює такі дії Кремля, як знак повернення Росії до репресивної психіатрії, політично мотивованих судів над дисидентами, порушення основних прав людини та небезпечної пропаганди радянських зразків.


«Утримання пана Умерова є лише останнім прикладом систематичного придушення свободи корінного населення півострова — кримських татар. Попередньо Росія вже оголосила терористичною організацією Меджліс кримськотатарського народу — виконавчий орган найвищого представницького органу кримських татар Курултаю. Меджліс був і є офіційно визнаним у своєму статусі Верховною Радою України», — наголошують народні депутати.


Об’єднані зусилля демократичних держав вже довели свою впливовість у переговорах з керівництвом Росії щодо звільнення незаконно утримуваних політв’язнів. Із початку військових дій у 2014 році вже було відпущено 3080 в’язнів (до цього числа входять як політв’язні, так і військовополонені, що утримувалися і на території Росії, і на території окремих районів Донецької та Луганської областей), не в останню чергу завдяки постійним вимогам з боку урядів, парламентів та дипломатів демократичних країн. Звільнення члена делегації України до Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко стало найбільш відомим успішним прикладом дипломатичного тиску на Росію. Тим часом згідно з останніми підрахунками українського уряду ще 107 українських громадян незаконно утримуються на території окремих районів Донецької та Луганської областей, 13 українських громадян — в Росії (ще 16 громадян незаконно утримуються на території тимчасово окупованої АР Крим). «Тому ми покладаємо особливу надію на постійний дипломатичний тиск демократичних країн на російське керівництво з метою визволення всіх політичних в’язнів», — ідеться в листі Комітету Верховної Ради у закордонних справах до поважних міжнародних інституцій.