Сьогодні виповнюється 160 років від дня народження величного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Франка. 2016-й позначений також й іншою датою — 100 років від дня смерті Каменяра.


Так вийшло, що один день календаря поєднав двох видатних українців — Івана Франка і Богдана Ступку, якому сьогодні виповнилося б 75 років.


Колись Богдан Ступка хотів вступити на хімічний факультет Львівського університету, але іспити склав невдало. Тому влаштувався в обсерваторію, працював певний час у Баку, вступив на заочне відділення філологічного факультету Львівського університету. Він закінчив акторську студію при Львівському академічному драмтеатрі імені М. Заньковецької, де пропрацював до 1978 року. У 1976 році у Львівському театрі імені Марії Заньковецької Богдан Сильвестрович вперше зіграв Миколу з «Украденого щастя» Івана Франка. Згодом образ Миколи Богдан Ступка неодноразово (понад 30 років) відтворював уже в Київському театрі імені Івана Франка, який, до речі, і очолював до самої смерті.

 

 

На знімках: сцена з вистави «Украдене щастя». Львівський театр імені Марії Заньковецької. У ролях: Михайло — Федір Стригун, Анна — Таїсія Литвиненко, Микола — Богдан Ступка; автор неперевершеного «Украденого щастя» Іван Франко.