Учора в Києві на Байковому кладовищі відкрили пам’ятник легендарному українському актору Богдану Ступці (на знімку). Автор монумента одеський скульптор Михайло Рева.

 

 

Його смерть у 2012 році стала непоправною втратою не лише для України. Богдан Сильвестрович був видатним актором, який створив майже 50 унікальних театральних ролей, понад сотню незабутніх кінообразів. Його кінокар’єра розпочалася в 29 років участю у зйомках фільму «Білий птах з чорною ознакою» (роль Ореста Дзвонара). Пізніше були ролі українських гетьманів Івана Брюховецького («Чорна рада»), Івана Мазепи («Молитва за гетьмана Мазепу»), Богдана Хмельницького («Вогнем і мечем»), а також зіграв Чингісхана («Таємниці Чингісхана»), Олександра Керенського («Червоні дзвони»), Бориса Годунова («Кремлівські таємниці») і Остапа Вишні («Із житія Остапа Вишні»). Одна з найяскравіших — робота у фільмі «Тарас Бульба» і воєнній драмі «Свої».


Колись Богдана Ступку запитали, яка роль запам’яталася найбільше, на що він відповів: «Вони всі для мене рідні. Бо не грав, а проживав і пропускав кожний образ через себе».


І справді, не грав, а щиро жив життям героїв, яких створював на сцені. За головну роль у виставі «Тев’є-Тевель» за Шолом-Алейхемом Богдан Ступка став лауреатом Шевченківської премії. У 2011 році йому присвоєно звання Герой України.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.