Він відбувся! Військовий парад у День Незалежності. Ця подія була насичена чутками, сумнівами, критикою, київськими заторами до й позитивними емоціями, гордістю за нашу армію після його проведення.

 

 

 

Центральною вулицею столиці пройшли ветерани АТО, десантники, морські піхотинці, нацгвардійці, курсанти військових вузів. Слідом на марш вийшла техніка — бронетранспортери, танки, системи реактивного залпового вогню «Град» і «Смерч», гаубиці, зенітні комплекси «Оса», комплекси «Бук», зенітно-ракетні комплекси С-300.


На думку координатора групи «ІС» народного депутата України Дмитра Тимчука, цей парад справді був необхіден. Якщо раніше такі заходи проводили як шоу, то тепер, коли на сході нашої країни триває військове протистояння з реальним агресором, демонстрація сили — необхідна складова нашої відповіді ворогу.


Багато хто критикував «технічний» компонент параду. Мовляв, переважно по Хрещатику проїхали старі зразки озброєння. Ніхто цього й не заперечує. У такий короткий строк перейти на сучасні види неможливо. Хоча не можна не погодитися з військовими експертами в тому, що процес оснащення нашої армії триває не так швидко й продумано, як він має відбуватися в державі, котра, по суті, перебуває у стані війни.


Коментуючи парад на одному з українських каналів, народний депутат екс-командир батальйону «Азов» Андрій Білецький зазначив, що в екіпіровці його учасників були помічені дорогі ізраїльські автомати, яких немає в бійців на фронті. У свою чергу Дмитро Тимчук вважає їхню демонстрацію цілком доречною. За його словами, ця модель зброї вже випускається в Україні за ліцензією закордонних виробників, хоча ще й не поставлена на потік.


«Чув багато позитивних відгуків. Позаду залишилися розмови в ЗМІ про пошкоджений асфальт, недоречність параду, імовірність, що танки проваляться на Хрещатику в районі підземних бутіків і т. д. А хтось звернув увагу на чітку, злагоджену й, на перший погляд, непомітну роботу правоохоронців, спецслужб, організаторів параду? Ні! Тому що нічого не трапилося! У воюючій країні, яку агресор не хоче сприймати навіть як державу, кілька тисяч осіб на межі психологічних і фізичних навантажень зуміли забезпечити спокій і порядок для мільйонів наших співвітчизників і гостей України. Вважаю за честь подякувати цим рядовим хлопцям, сержантам і офіцерам за якісну роботу!» — написав на своїй сторінці у Фейсбуку спікер АП з питань АТО полковник Андрій Лисенко.


І в соціальних мережах після параду скептицизм поступився місцем позитивним емоціям. «Не залишилося й найменших сумнівів, хто повинен був іти. Як? Чи заправляти брюки в берці? Усе відійшло на другий план. Та який там другий, узагалі кудись пішло і згубилося, — пише волонтер Ірина М. — Залишилося одне почуття — неймовірна гордість! За свою країну і її народ! От ми всі, власне, і одержали відповідь на запитання: «А чи потрібен був парад?»


P. S. Невелика петарда у вінегрет. Якщо в очах українців, напевно, уперше — сльози від гордості, то уявіть собі масштаби суїцидальних гульбищ в Орді із приводу?!

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та Олександра КЛИМЕНКА.