На пошту «Голосу України» надійшов черговий лист від відомого чернігівського мандрівника і письменника Олександра Волощука, який з 26 червня крокує навкруг Чорного моря. Свою подорож під гаслом «Життя без кордонів» він здійснює за підтримки «Голосу України» і планує за вісім місяців подолати 5 200 кілометрів.


«...Після того, як на початку серпня я залишив терени України, мій подальший шлях проліг територією Румунії — від дельти Дунаю до кордону з Болгарією (загалом Румунією пройшов 340 км), — пише у своєму листі пан Олександр. — Найважче було в дунайській дельті, адже далеко не всюди там можливо пройти пішки... Єдиною транспортною артерією для місцевих жителів є ріка Дунай. Тож невелику ділянку маршруту (20 км) довелося подолати теплоходом — іншого варіанта просто не було...


18 серпня увійшов з Румунії до Болгарії. Перша ночівля була на острові Големія на Дуранкулакському озері. Цей острів знаменитий тим, що саме на ньому знаходяться найдавніші пам’ятники матеріальної культури з каменю, залишені прадавньою людиною в континентальній Європі.


На сьомий день мандрівки Болгарією досяг міста Варна, де маю стаціонарну зупинку на кілька днів у хороших знайомих. Болгари — гостинні люди, відчувається спільність слов’янського менталітету.


Загалом пройдено від початку мандрівки навколо Чорного моря трохи більше 1100 кілометрів (це приблизно 22% від запланованого). В середньому проходжу 28,5 км на день. Організм почувається відмінно, а от взуття (друга пара від початку мандрівки) знову не витримує — чи дійдуть мої черевики до Туреччини, не знаю...


Болгарію планую пройти до 10 вересня, далі почнеться найдовша ділянка маршруту — 1710 км Туреччиною...


Всього найкращого, Олександр ВОЛОЩУК».

 

Під час подорожі.


Фото надано автором.