У селищі-райцентрі Шишаки, що на Полтавщині, відсвяткували першу річницю з дня створення найбільшої в області за кількістю населених пунктів об’єднаної територіальної громади. Вона, крім згаданої селищної, згуртувала ще 11 сільрад (!) району. Представники кожної з них приїхали на своєрідні оглядини їхніх талантів. Після врочистої ходи з вишитими рушниками та короваями на мальовничому березі Псла розпочалося майже ярмаркове дійство. І хоч погода видалася зовсім не «пляжна», тепло зустрічей і посмішок зігрівало всіх. Переважно говорили про здобутки і перспективи. Тим паче що для досягнення нових висот за цей рік заклали міцне підґрунтя.


Досить сказати, що сьогодні зведений бюджет Шишацької ОТГ сягнув майже 110 мільйонів гривень. А до об’єднання всі 12 місцевих рад, які ввійшли до неї, загалом із великими потугами ледь «нашкрібали» 50 мільйонів гривень. А тепер нарешті з’явилися кошти не лише на вибіркове «латання» найважливіших об’єктів, а й на такі масштабні проекти, як оновлення тамтешніх доріг, започаткування сучасної пожежної охорони, створення опорної школи тощо. Чи відчули після входження до складу набагато потужнішого територіального об’єднання зміни в сільській глибинці? «Якихось радикальних перетворень у селах нашої тепер уже колишньої сільради ми ще не побачили, — відповіла власкору «Голосу України» бібліотекар із села Велика Бузова Надія Шостя. — Та хіба можна здійснити їх за рік? Водночас уже зробили гарний ремонт у Тищенківському фельдшерсько-акушерському пункті, на черзі — оновлення Великобузівського ФАПу. Проблемним залишається старе приміщення Будинку культури, яке потребує капітального ремонту. Та тепер з’явилася бодай надія на те, що його таки полагодять».


— Коли бачимо ремонт у нашій школі, то розуміємо, що неможливо зробити одразу все, — доповнює землячку керівник згаданого Будинку культури Валентина Поліно. — Тож сподіваємося, що саме в об’єднаній громаді черга до сільських закладів культури доходитиме набагато швидше. Як і реальна підтримка їхніх працівників. Зрештою, дуже хочеться, щоб у новій громаді із залишковим принципом фінансування культури було покінчено.


До речі, саме самодіяльні артисти із багатьох сіл стали фактично головними героями святкового дійства. Вони співали, танцювали, тішили земляків дотепним словом... Не менше вражали багатьох і вироби народних майстрів, картини місцевих художників, зразки дитячої творчості. А в розпал свята всі присутні на ньому враз стали... весільними гостями. Адже сюди завітали справжні молодята — Тетяна та Володимир Книші, котрі тільки-но оформили свій шлюб офіційно.

 


Голова Шишацької селищної ради Олександр Тутка привітав їх і вручив подарунок (на знімку). Становлення об’єднаної громади він порівняв із народженням нової сім’ї. Зрештою, якщо тут грають весілля й народжуються діти, значить, їхня спільна понад 15-тисячна родина має перспективи.

Полтавська область.


Фото автора.