Люди вимагають, щоб роми залишили село


У селі Лощинівка, розташованому за 13 кілометрів від райцентру, міста Ізмаїла, на території покинутого будинку було знайдено тіло 9-річної дівчинки з ознаками насильницької смерті. У поліції заявили, що на тілі виявлено ножові поранення. Розпочате кримінальне провадження за ст. 115 ч. 2 (убивство).


Службово-розшуковий собака привів від місця трагедії туди, де міг переховуватися ймовірний убивця. Ним виявився 20-річний хлопець ромської національності.


Жителі Лощинівки заявили, що роми з’явилися тут близько трьох років тому. Люди вважають, що саме вони винні в торгівлі наркотиками та скоєнні низки злочинів. Крім того, за їхніми словами, поліція практично не реагувала на скарги селян.

 

27 серпня численна юрба (близько трьохсот людей) зібралася біля сільради, звідки рушили до будинків ромів. Протягом кількох годин у селі тривали погроми. Було розгромлено 7 будинків, у яких проживали 12 родин. Самі роми спішно залишили свої помешкання ще до приходу погромників. Люди били шибки у вікнах, знищували домашнє майно, трощили меблі, ламали огорожі, а деякі будинки спробували підпалити.


На місці події було присутні близько 10—15 співробітників поліції, але вони не перешкоджали свавіллю, пояснюючи, що не мають сил протистояти розлюченій юрбі. Голова сільської ради вийшов до погромників тільки через дві години, але зупинити їх він не зміг. Ситуацію дещо заспокоїв лише прибулий на місце заступник начальника кримінальної поліції ГУНП Одеської області, який був відряджений до Ізмаїла у зв’язку з убивством дитини.


За словами місцевих жителів, затриманий за підозрою в убивстві ром був знайомим вітчима дівчинки. Того вечора вони разом пиячили в барі, де працює мати загиблої. Коли жінка повернулася додому, вона застала п’яного чоловіка, який спав, а дочки не було. Дівчинку кинулися шукати. Знайшлася вона тільки близько 7.40 ранку — труп дитини виявив чоловік, який пас худобу неподалік покинутої хати.


У Головному управлінні Національної поліції в Одеській області повідомили, що в скоєнні цього злочину обґрунтовано підозрюється представник ромської національності. Зараз задіяно додаткові сили міліції, ситуація в селі під контролем поліції.


Тим часом відбувся схід жителів села Лощинівка, в якому взяли участь близько 150 осіб. Люди просили владу допомогти вирішити питання з виселенням представників ромської громади з їхнього села. Жителям роз’яснили, що відповідні документи в установленому законом порядку буде підготовлено й направлено компетентним органам.


В’ячеслав ВОРОНКОВ.


Ізмаїльський район


Одеської області.


Про те, що роми повинні покинути село, розповіла голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова


«Досягнута домовленість, що ромські сім’ї самостійно залишать село. Для них буде підготовлений транспорт, і вони виїдуть. Це було самостійне рішення — вони самі розуміють, що далі в цьому селі жити не зможуть. І наше завдання — убезпечити їх», — сказала вона в ефірі одного з телеканалів.


Прокоментував жорстоке вбивство дівчинки днями на брифінгу і голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі. За його словами, ситуація у цьому селі давно вимагає кардинального рішення, бо роми займаються у регіоні продажем наркотиків, що створює сприятливе середовище для різного роду насильства.


«Я туди направив керівництво поліції, і там реально притон, там є масова торгівля наркотиками, якими займаються ці асоціальні елементи, які проживають там. Дівчинку убив абсолютний нелюд. Я повністю поділяю обурення усіх жителів Лощинівки і висловлюю співчуття близьким вбитої дитини», — зазначив він.


Прес-служба Національної поліції України:


«У ході первинних слідчих дій було встановлено, що на тілі померлої дитини є сліди зґвалтування. Смерть настала від проникаючого поранення гострим предметом грудної клітки, було пошкоджено серце і легені. За даним фактом слідчим відділом Ізмаїльського відділу поліції розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 2 п. 2, п. 10 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Тіло неповнолітньої направлено на судово-медичну експертизу. В даний час зловмисник, який підозрюється у вбивстві дев’ятирічної дівчинки, затриманий за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Йому повідомлено про підозру в учиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 115 п. 2, п. 10 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічного ув’язнення».


За інформацією офіційного сайту Національної поліції України.

 

с. Лощинівка (Ізмаїльський район Одеської області). Поліція супроводжує представниць ромської національності.


Фото Сніжани СтрепетовоЇ/УНІАН.