Дев’ять народних обранців України працюватимуть над внесенням змін до Закону «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття». Про це їх попросили депутати Закарпатської обласної ради, які також звернулися до керівників країни із пропозицією відновити спеціальну економічну зону «Закарпаття», аби створити в області сприятливий інвестиційний клімат.


На наступну сесію облради, проведення якої заплановано на 22 вересня, підготовлено проект рішення про створення робочої групи щодо внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття». До її складу, за попередньою домовленістю, ввійдуть, зокрема, дев’ять народних депутатів від Закарпаття: Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмарь.


Цей проект рішення було завчасно оприлюднено на сайті облради, повідомляє її прес-служба. Треба нагадати, що ще на початку року депутати обласної ради звернулися до керівників країни із пропозицією відновити спеціальну економічну зону «Закарпаття». Мета — та ж: створення сприятливого інвестиційного клімату.


У зверненні зазначається, у результаті змін «Про державний бюджет на 2005 рік» було скасовано спеціальні режими. Як наслідок, починаючи з 2005 р., в області не зареєстровано жодного інвестиційного проекту в рамках цього закону. «Україна і Закарпаття зокрема втратили можливість отримати задекларовані інвестиції в розмірі 1,2 млрд. дол. США. Проекти, зареєстровані на території СЕЗ «Закарпаття», недоотримали 155 млн. грн. фінансування», — наголошується у зверненні.


На думку депутатів, лише в 2005 році втрачена можливість додаткового створення 6 мільйонів робочих місць в Україні. Потенційні іноземні інвестори з великим капіталом надали перевагу інвестуванню в сусідні Угорщину, Словаччину, Польщу та Румунію.


Обранці облради закликали відновити дії тих статей Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», які були вилучені, та продовжити термін дії документа «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області» ще на 15 років.


Оскільки незабаром український парламент розпочне осінню сесію, то закарпатці сподіваються на позитивне вирішення й цього важливого питання.