На Закарпатті слідчі облуправління Служби безпеки України завершили досудове розслідування та скерували до суду матеріали щодо місцевого мешканця, обвинуваченого за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України й розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

 

Уродженець області систематично бере участь у громадських масових заходах. Виступаючи на одному з таких мітингів у березні 2016 року, цей громадянин, повідомили у прес-службі облСБУ, говорив про начебто незаконне приєднання Закарпаття до України, звинувачував українців та органи державної влади у нібито ворожому ставленні до представників корінних народів області та агітував за від'єднання Закарпаття від України.

 

Цьому чоловікові слідчі оголосили підозру за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі) Кримінального кодексу України. Суд уже арештував його майно. Зловмисникові загрожує від 5 до 10 років ув'язнення. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює обласна прокуратура.

 

ФАКТ

 

Від початку року слідчі облуправління СБУ оголосили 8 підозр фігурантам кримінальних проваджень за злочини проти основ національної безпеки. Скеровано до суду матеріали 4 кримінальних проваджень для притягнення до відповідальності обвинувачених за дії, що шкодять Україні. Розпочате спеціальне досудове розслідування з метою притягнення до кримінальної відповідальності громадянина, який переховується від правосуддя за злочини проти основ національної безпеки.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України