У Дніпрі екоактивісти, заручившись підтримкою депутатів міськради, розповідатимуть, чому не варто спалювати опале листя.

 

Щороку із настанням осені в обласному центрі спостерігається знайома картина -- марево від спалювання листя. Як каже координатор Екопатруля Тетяна Лампіка, такий дим дуже шкідливий, особливо для тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання, бронхіт або алергію, а також для маленьких діточок. Тож такі осінні "прибирання" завдають чимало неприємностей.

 

"Бабусі кажуть -- та ми ж спалювали усе життя. Але ж тоді у місті було із десяток авто, а нині їх -- величезна кількість", -- зазначає Тетяна Лампіка. Координатор Екопатруля каже, що тих же стареньких штрафувати шкода, тож ставку робитимуть на роз'яснювальну роботу, і проситимуть обранців народу взяти у ній участь на своїх округах.

 

За словами депутата міськради, представника однієї із фракцій Олександра Лигіна, у першу чергу дійсно йтимуть просвітницьким шляхом. У планах, зокрема, проведення 10--15 інформаційних хвилин для вчителів та школярів. Також ініціюватимуть зустрічі із активними мешканцями приватного сектору, головами квартальних комітетів, представниками райрад. "Ми хочемо, аби до роботи приєднались інші депутати та громадські діячі", -- зазначив Олександр Лигін.

 

Нагадають містянам і про дідівські методи, а саме про компост і те, як його робити. А також роздаватимуть мішки, куди можна буде збирати листя. Також є попередня домовленість із "Дніпрокомунтрансом" (перевізник ТПВ. -- Авт.) -- там обіцяли іти назустріч у питаннях його вивезення.

 

До тих же, хто вперто розводить осінні багаття, радять викликати поліцію. Дзвінок навіть може бути анонімним -- правоохоронці повинні відреагувати. За словами Тетяни Лампіки, якщо людина попалася перший раз, адміністративний штраф становитиме 350 грн., при повторному порушенні він зросте до 1900 грн.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України