Депутати Кіровоградської обласної ради на черговій сесії підтримали запит до Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти і науки України щодо передбачення в умовах прийому на навчання в 2017 році розподілу державних місць і зарахування на місця державного замовлення з урахуванням інтересів регіональних вищих навчальних закладів.

 

Причиною такого кроку стала ситуація, що склалася під час вступної кампанії до навчальних закладів області в цьому році. За її наслідками Кіровоградщина, порівняно з минулим роком, втратила до 20 відсотків державних місць.

 

У 2016 році було змінено правила зарахування на умовах державного замовлення. Зокрема, не проводиться зарахування вступників на місця державного замовлення, які звільняються внаслідок невиконання іншими вступниками вимог до зарахування на базі повної загальної середньої освіти освітніх ступенів молодший бакалавр, бакалавр (магістр медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань), шляхом просування списків. А "невикористані" місця повертаються відповідному державному замовнику (так званий широкий конкурс зарахування). Тож замовник недоотримає в майбутньому потрібних фахівців. Не дорахуються їх, відповідно, і в регіонах. Особливо це стосується фахівців технічних спеціальностей, потреба яких в економіці велика, адже саме тут втрата становить майже 65 відсотків.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України