Прем’єр-міністр Володимир Гройсман має оптимістичні прогнози на осінь. «У нас буде збережена економічна стійкість. Крім того, я глибоко вірю, що до кінця року українська економіка демонструватиме зростання. Але саме по собі це відбуватися не може. Нам потрібно ухвалювати і реалізовувати рішення, які сприятимуть розвитку держави», — наголосив він, відкриваючи вчорашнє засідання уряду.

 

Та головне, за словами В. Гройсмана, — це чесна й відверта розмова, без популізму. «Популізм та брехня привели Україну у нинішній стан. Наше завдання — бути відповідальними політиками, говорити відверті речі», — зауважив він і додав, що Кабмін виконає свій обов’язок і вчасно внесе проект державного бюджету на 2017 рік до парламенту.


«Наше завдання — внести чесний бюджет. Започаткувати професійну дискусію і вийти на консолідоване рішення. Але дуже важливо, щоб у кошторисі 2017 року було закладено абсолютно нові підходи, з точки зору пріоритетів нашої діяльності, пріоритетів розвитку України», — сказав прем’єр.


Найголовнішим пріоритетом В. Гройсман назвав оборону й безпеку. За його словами, їх фінансування здійснюватиметься в межах п’яти відсотків ВВП.


Наступний акцент прем’єр зробив на вітчизняних дорогах. З одного боку — це інфраструктура, а з другого — робота для українських громадян. Інструментом будівництва шляхів глава уряду назвав створення нового дорожнього фонду. «Фонд буде наповнено на понад 14 млрд. грн. Але головне, що туди залучатимуться кошти міжнародних фінансових організацій, що дозволить у рази збільшити фінансування для відновлення українських доріг», — сказав він.


Окремо глава уряду наголосив на питанні енергоефективності. «Ні в кого немає сумніву, що це питання національної безпеки, нашої конкурентності. Тому в 2017 році буде створено Фонд енергоефективності. Концепція вже затверджена урядом. Це дасть нам можливість створити інструмент більш ефективного енергозбереження для того, щоб ми вийшли на лідируючі позиції щодо ефективності споживання енергоресурсів», — сказав В. Гройсман.


Аграрний сектор, на думку прем’єра, також потребує уваги. Зокрема, на підтримку невеликих фермерських господарств у бюджеті наступного року планується спрямувати майже один відсоток від виробленої продукції аграрного сектору, а це майже 5,5 млрд. грн.


Ще один пріоритет стосується міжнародної діяльності. За словами В. Гройсмана, уряд пропонуватиме парламенту збільшити фінансування наших дипломатичних представництв. «Крім того, маємо створити ще цього року повноцінні Торговельні представництва України. Вважаю, що наш експортний потенціал не розвинутий. Нам потрібні допоміжні структури в інших країнах, які дадуть можливість українському виробнику і бізнесу продавати свої товари і послуги ефективно. Щоб ми освоювали нові ринки і розвивали існуючі», — наголосив він.


Водночас Прем’єр-міністр анонсував підвищення зарплати вчителів. «Це базова позиція, за яку ми боротимемося», — сказав В. Гройсман і додав, що пріоритетним також залишається питання зростання заробітних плат українців і пенсійного забезпечення. Проте, наголосив він, це залежить від економічного зростання. «Але я вірю в швидкий успіх цих рішень», — додав прем’єр.


Крім того, під час засідання було представлено та ухвалено Державну цільову програму відновлення і розвитку миру в східних регіонах України. Представив документ профільний міністр Вадим Черниш.
Програма складається з кількох компонентів: інфраструктура, соціальні послуги, ліквідація завданої шкоди навколишньому середовищу, економіка і суспільна безпека.


Найперше, за словами В. Черниша, уряд має взяти під увагу питання інфраструктури та соціальних послуг. Це означає реконструкцію і відновлення критично важливих пошкоджених об’єктів, відновлення пріоритетних послуг, ліквідацію шкоди навколишньому середовищу. «Ці проекти нині реалізуються за рахунок міжнародних донорів. Багато відомств окремо використовують інструмент міжнародної допомоги, і сьогодні кошти витрачаються в серйозних обсягах. Тому прийняття програми дозволить скоординувати зусилля з усіх джерел, якщо ми говоримо про фінанси», — сказав він.

 

ЦИТАТА

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман: «Це буде абсолютно реалістичний, не популістичний бюджет. Після його затвердження можливості стабілізації та розвитку будуть збільшені у десятки разів».