Напередодні Дня знань школярі та їхні батьки чимало часу присвятили перегляду учнівського гардеробу. «Із взуття син за літо виріс, штанці закороткі, — усе це довелося купувати знову, — зітхає мама восьмирічного Сашка. — Крім того, дитина просила новий ранець. А ще ж традиційні зошити, ручки, олівці, щоденник, пенал... Тут і двох зарплат на все не вистачить!».


Щоб вивчити ціни і скласти «кошторис», побували на ринку «Одеський», що в Голосіївському районі столиці. Очі розбігаються від розмаїття шкільного приладдя, асортимент широкий — на будь-який смак, лише встигай гроші з гаманця витягати! Ну що ж, плюсуємо?


Упаковка зошитів на 12 аркушів (20—25 штук) — від 46 до 69 гривень, якщо купувати поштучно — від 2 до 3 гривень. Найдешевші зошити — із простенькою обкладинкою, без малюнків. Щоденник коштує від 12 до 30 гривень (знову-таки з огляду на якість та оформлення). Усе це ніби й коштує недорого, але загалом сума набігає істотна. Додайте до неї обкладинки для зошитів і підручників, папки, ручки, олівці, лінійки та інше приладдя...

Загалом лише на канцелярські товари для одного школярика родина витрачає від 400 до 600 гривень, а якщо їх у сім’ї двоє, троє чи більше?


Наплічник для учня можна придбати за різними цінами — і по 300, і по 500, і по 600 гривень. За рюкзак з ортопедичною спинкою доведеться викласти понад 800—1000 гривень. Гарний наплічник має прослужити щонайменше три роки, найдешевші зразки такого навантаження не витримують.


Окрім того, школярику знадобляться спортивний костюм, кросівки чи кеди, шкільна форма, а до неї — зручне взуття. Ось тут і зростають витрати! Спортивні костюми — від 350 до 400—450 гривень; кросівки (кеди) — 150—250 (модель «не для вибагливих» — на один сезон). А далі — костюми хлопчачі вітчизняні — 500—600 гривень (і це найпростіші), найдешевші імпортні — від 900 і більше, залежно від тканини і фасону. Для дівчаток спідничка із жакетом чи сарафан може стати і в 350 гривень, і в 500, і навіть у 700. За блузку чи сорочку доведеться викласти ще 200—300 гривень.


Не забуваймо про взуття: босоніжки для модниць — 300—500 гривень, туфлі для хлопчиків — майже в таку само ціну, а інколи й дорожчі. І все це — гардероб для школярів молодших класів. Якщо шукати одяг і взуття для старшокласників, цю суму доведеться збільшити вдвічі або й утричі! А далі батькам ще треба спланувати купівлю зимового верхнього одягу, бо ростуть їхні діти як гриби після дощу.


Ну як? Підраховуєте, скільки коштує школярик? Однієї зарплати і справді не вистачить. Тут до купи треба скласти заробіток обох батьків за місяць, а якщо дітей двоє, то ще й бабусину та дідусеву пенсії додати.


Ярослав ЯЦЕВСЬКИЙ («ЮН-ПРЕС»).