Учора на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони народні депутати заслухали звіт Генерального прокурора України Юрія Луценка про результати розслідування кримінального провадження за фактом розв’язання і ведення представниками влади та збройних сил Російської Федерації агресивної війни проти України. У засіданні парламентського комітету також взяли участь запрошені експерти, представники Головного управління розвідки Міноборони, ОБСЄ, командири військових підрозділів.

 

 

Генпрокурор Юрій Луценко окреслив декілька основних факторів, які, за висновком Генпрокуратури та експертів, призвели до Іловайської трагедії у серпні 2014 року та інших трагічних подій у ході антитерористичної операції на сході України. Для проведення експертизи Генпрокуратура звернулася до фахівців Київського інституту судово-медичної експертизи. Перший висновок Генпрокуратури, озвучений Ю. Луценком, — у ході розслідування подій так званої «русской весны» 2014 року, коли сталося вторгнення в Україну, — що джерелом підбурювання заворушень в українських містах був саме Кремль. Ще напередодні Дня Незалежності Генпрокуратура України пред’явила підозру 18 посадовим особам Російської Федерації у скоєнні особливо тяжких військових злочинів та у підриванні територіальної цілісності України. Юрій Луценко повідомив, що стосовно всіх підозрюваних буде застосовано процедуру заочного засудження, всі підозрювані вже оголошені в державний розшук, і є рішення суду про їх арешт. Хоча Генпрокурор усвідомлює, що вище керівництво Росії навряд чи приїде до Києва. «Вихід, у тих, хто розв’язав війну проти України, є один — або Київ, або Гаага (міжнародний кримінальний суд — Ред.), іншого шляху немає», — сказав Ю. Луценко.


За словами Генпрокурора, під час розслідування кримінального провадження встановлено декілька чинників, що вплинули на послаблення боєздатності української армії. Насамперед державна зрада колишнього Президента Віктора Януковича, військового керівництва та очільників правоохоронних органів. Генпрокуратура продовжує розслідування цієї частини справи і, запевнив Ю. Луценко, планує спрямувати її до суду до кінця поточного року. Другий фактор — розкрадання державного майна. За словами Генпрокурора, після розвалу СРСР в Україні залишилося 6 111 танків, 5 791 бойових машин, понад 6 500 одиниць артилерійського озброєння, понад тисячу бойових літаків, понад 400 вертольотів. За даними Генпрокуратури, найбільше розкрадання державного майна сталося з 2005-го по 2014 рік, коли було продано військового майна на понад
1 млрд. 800 млн. грн. — 832 танки, 232 вертольоти, 202 літаки, 714 БТР, 4 930 військових авто, 28 555 ракетно-артилерійських установок, понад один мільйон стрілецької зброї. Генпрокуратура розслідує окреме провадження про розкрадання військового майна колишніми керівниками Міноборони. Серед інших факторів, що призвели до Іловайської трагедії та інших численних втрат у ході АТО, Ю. Луценко назвав помилки керівництва АТО і Генштабу, фактори дезертирства начальницького та особового складу Збройних Сил. Ю. Луценко зізнався, що спочатку не хотів оприлюднювати ці фактори. Проте закликав говорити правду.


Водночас Генпрокурор наголосив на героїзмі українських воїнів. І, від-повідаючи на запитання депутатів, закликав військове керівництво не повторювати минулих помилок у ході АТО із урахуванням досвіду.
Голова Комітету Верховної Ради Сергій Пашинський доручив усі матеріали, оприлюднені Генпрокурором, розмістити на сайті парламентського комітету у вільному доступі. Комітет також рекомендував оголосити 29 серпня Днем пам’яті жертв російської агресії.

 

Факт

 

Обсяг кримінального провадження, яке нині розслідує Генпрокуратура щодо війни Росії проти України, налічує понад 800 томів, із них 350 томів мають гриф «таємно» і «цілком таємно». У ході кримінального провадження допитано понад 1400 потерпілих, понад дві тисячі свідків, проведено понад 1800 експертиз — судово-медичних, криміналістичних, військових, фоноскопічних, лінгвістичних. Здобуто понад 100 тисяч одиниць речових доказів.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.