Здається, добігає кінця один із найважчих періодів в історії бердянського заводу "Азмол". Найбільший в Україні виробник моторних масел, здатний випускати до 300 тисяч тонн високоліквідної продукції, ще у 2010-му взялися готувати до приватизації. Адже, нагадаємо, що 100% акцій підприємства володів Фонд держмайна.

 

За давно заведеною в Україні традицією, приватизувати збиралися у "правильні руки". А значить завод, який, здавалося, в принципі неможливо було довести до банкрутства, не просто довели, а й майже знищили. Бо за такої умови він взагалі нічого не коштуватиме... На тлі кволих протестів працівників, яким просто припинили виплату зарплати, новий механізм нищення ніхто видумувати не став. Все як і на багатьох інших підприємствах: мало не щоквартальна заміна директорів, продаж продукції (своїм!) подешевше, закупівля сировини (у своїх!) чим найдорожче. І все...

 

Зміна влади в країні 2014 році дещо зіпсувала плани приватизаторів, втім вони тягнули час тяжбами, мабуть, сподіваючись, що добрі для них часи повернуться. І ось після всіх судів, 23 серпня, на Українській універсальній біржі відбулися торги, на яких майновий комплекс "Азмолу" було продано за 101,5 мільйона гривень. Попри фактичну руїну на місці підприємства, покупець збирається хоча б частково відновити виробництво вже за шість місяців. Поки ж надійшла гарна новина для працівників заводу: для виплати їм заборгованості із зарплати вже перераховано 30 мільйонів гривень. Ще 15 мільйонами погашена заборгованість перед Пенсійним фондом. А загальна сума боргів підприємства становила 52 мільйони гривень. Таким чином лишається компенсувати небагато. Все це вказує на те, що незабаром "Азмол" не лише запрацює, а й (хочеться сподіватися) поверне собі втрачений ринок мастильної продукції.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України