Старт нового навчального року в селі Підлозці, що у Млинівському районі на Рівненщині, збігся з відкриттям дошкільного навчального закладу «Сонечко» (на знімку). Колись приміщення дитсадка будувалося за кошти держбюджету за чорнобильською програмою протягом двох років — тут мали виховувати малюків із родин, які переселилися з північних районів Рівненщини після аварії на ЧАЕС. Уже в 1996 році «Сонечко» справило входини, але на межі тисячоліть дошкільний заклад закрили.

 


Хтозна, скільки б часу дитсадок перебував у тіні людської байдужості, якби у 2006 році Підлозцівську сільську раду не очолив Микола Костюкевич. Саме він і взявся відроджувати дитсадок, тим паче, що потреба в ньому назріла, бо у селах 269 дітей.


Відроджували заклад поступово з 2008 року. За кошти гранту ПРООН/ЄС замінили вікна і двері, згодом провели капітальний ремонт даху, у 2013—2014 роках змонтували електроопалення, а за останні два роки провели капітальний внутрішній ремонт приміщення та збудували електростанцію. Коштувало все це два мільйони гривень: зокрема, мільйон витрачено з бюджету Підлозцівської об’єднаної територіальної громади, 490 тисяч — з обласного бюджету та інших джерел. А в останні дні біля «Сонечка» трудилося чи не все село. Толока дала змогу зекономити 50 тисяч бюджетних гривень.


Для хлопчиків і дівчаток тут створено умови, які можна назвати європейськими. Однак «Сонечко» вміщує лише 80 діток. Відтак місцева громада взялася за реанімацію дошкільного закладу в селі Торговиця Млинівського району.

Фото надано автором.