На столичних вулицях з’явилися оголошення про продаж наркотиків. Тепер «психотропи» можна замовити через Інтернет. Схема поширення в мережі проста, але от вирахувати й затримати наркоторговців дуже складно. У місті на стовпах або на стінах будинків торговці розміщають оголошення з назвами заборонених речовин, які можна придбати (фен, амфетамін, мікси, солі), і вказують адресу сайту. Покупець через сайт робить замовлення, відправляє гроші. Після того як кошти перераховані, дилер повідомляє клієнту, де саме захована так звана закладка. І жодних особистих зустрічей або навіть телефонних розмов.


За словами екс-глави департаменту боротьби з наркозлочинністю Іллі Ківи, протидіяти поширенню «солей» і «міксів» правоохоронці не в змозі. А такі кримінальні справи в реєстрі судових рішень можна перерахувати на пальцях, причому майже скрізь розгляди припинили.


«У поліції немає законодавчої бази, що дає змогу карати за це. Поки Кабмін не вніс ці речовини в перелік наркотичних засобів, торгівля синтетичними наркотиками є майже легальною. Сьогодні наркозлочинність «переїхала» в Інтернет, а інструментів боротьби з інтернет-ресурсами в поліції нема», — каже Ілля Ківа.


Так само поліція не може самостійно прибирати написи на стінах будинків: адже обновляти фасади — завдання комунальників, але вони не поспішають цим займатися. На боротьбу зі злом знову піднялися активісти. Групи молоді купують фарбу й самі зафарбовують «наркотичну» рекламу на вулицях столиці. Але таке волонтерство дорого коштує. Наприклад, щоб прибрати всі написи на вулицях Героїв Сталінграда й Героїв Дніпра, потрібно щонайменше 7—10 банок фарби або ж 10—12 балонів. Але це не панацея у розв’язанні проблеми, бо щодня з’являються нові «рекламні пропозиції».


Така само ситуація з поширенням синтетичних наркотичних засобів і в інших містах України. За словами журналіста миколаївського інтернет-видання «Преступности. НЕТ» Андрія Лохматова, активісти його міста вимагають на рівні Нацполіції, ГПУ та СБУ створити спеціальну робочу групу із силовиків і представників спецслужб для розслідування й припинення за цілою низкою фактів такої торгівлі через Інтернет. Своє звернення вони вже адресували керівникам цих силових відомств.