Ще двох вінничан забрала війна. Бійця 53-ї окремої механізованої бригади 44-річного Миколу Заболотного провели в останню путь у вівторок у його рідному селі Мовчани Жмеринського району. Перед тим поховали 25-річного водія-механіка розвідувальної роти Миколу Жулинського, який знайшов вічний спочинок у своєму селі Тягун Іллінецького району.

 

На знімку:

 

Миколі Заболотному не судилося взяти на руки онука --
немовля народилося у день смерті діда.

 

Фото надано рідними бійця.

 

Микола Заболотний помер від ран у Харківському госпіталі. Зазнав їх під час одного з обстрілів. У час, коли знаходився на смертному одрі, його донька народила сина. Про це розповів сільський голова села Мовчани Григорій Проць. У серпні минув рік, як Заболотного мобілізували у зону АТО. За цей час він жодного разу не був у відпустці. Сільський голова каже, що спілкувався з ним по телефону, просив надіслати фотографію зі служби. У селі створили стенд захисників країни. За його словами, Микола був справжній боєць. Фізично здоровий. Саме таких відбирали колись на флот. Строкову службу свого часу ніс на морі у нині тимчасово окупованому Севастополі. Не раз зізнавався друзям, що хотів дочекатися звільнення півострова від російських окупантів. Казав, що після цього одразу поїхав би туди, щоб знов побувати у місті своєї армійської молодості. У нього залишилася 80-річна мати і дві сестри.

 

Тезка Заболотного -- Микола Жулинський -- виростав разом з сестрою Катею без батьків. Мама померла, коли хлопцеві було дев'ять років, а сестричці ще менше, вона на два роки молодша. Невдовзі не стало й батька.

 

-- Нас взяла під опіку сільська жінка Ганна Козак, -- розповідає пані Катерина. -- У неї було своїх троє дітей, але нас вона ніколи не ображала, ставилася, як до рідних. Так ми й виросли у гурті. Коли стали дорослі, повернулися у батьківську хату. Звідси Колю і провели в останню путь. Він загинув під час виконання бойового завдання.

 

-- Тридцять бійців з підрозділу, де служив Микола, приїхали на похорон до нього, -- каже сільський голова села Тягун Іван Ребар, який теж пройшов АТО.

 

Командування частини представило його до нагородження орденом Богдана Хмельницького. Про це сказав заступник командира частини під час виступу на похороні.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України