Учора в Києві збиралися колишні в’язні фашистських концтаборів. До столиці з’їхалися представники з усієї країни. Зустріч було присвячено 25-й річниці створення громадської організації — Української спілки в’язнів — жертв нацизму (УСВЖН).


Усі вони — живі свідки звірств нацизму. Після звільнення їм довелося пережити приниження вже від більшовицької влади, яка вважала їх зрадниками Вітчизни. Перед людьми з таким тавром зачинялися всі двері, вони не могли здобути гідну освіту чи влаштуватися на гарну роботу. Радянська влада карала за будь-яку згадку про трагічну «таємницю» свого воєнного минулого.


Ті, хто залишився, — це люди, яких у дитинстві відправили до нацистської Німеччини. Сьогодні багато хто з них знову страждає від війни, яку розв’язала на нашій території РФ. «З чого починали життя, до того прийшли й на схилі літ...» — зітхаючи, сказала одна з учасниць заходу.


Як заявив колишній малолітній в’язень концтабору «Саласпілс», голова УСВЖН Маркіян Демидов, якщо 2000 року в Україні налічувалося понад 700 тисяч жертв нацизму, то на сьогодні залишилося лише 42 тисячі. А ще майже 20 тисяч перебувають на окупованій території Донбасу і в анексованому Криму. Інформації про долі цих людей майже немає. Хоча навіть у такій ситуації їм намагаються допомагати.


— Коли наприкінці 2014 року ми дізналися про те, що в окупованому Алчевську помер від голоду один з в’язнів фашистського концтабору, нам вдалося передати до цього міста велику партію продуктів харчування, — розповідає партнер УСВЖН, керівник Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» Галина Полякова. — Згодом завдяки фінансовій підтримці Німеччини, Франції та Всесвітньої єврейської організації допомоги ми продовжили цю гуманітарну місію в містах Антрацит, Ровеньки і Горлівка. Останній наш візит був до прифронтової Авдіївки. Крім цього, нам вдалося вивезти з будинків для літніх людей, розташованих на окупованій території, майже півсотні наших співвітчизників похилого віку. А фактично — врятувати їх...

 

Перший заступник голови Української спілки в’язнів — жертв нацизму Володимир Мартиш та голова відділу спілки Солом’янського району Києва Лідія Іванова.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.