Понад 700 прикарпатців підписали контракт зі Збройними силами України. Про це повідомили на брифінгу з питань виконання військовими комісаріатами Івано-Франківської області основних завдань у другому півріччі 2016 року.

 

На зустрічі керівництво військкомату розповіло також і про особливості проходження служби у військовому резерві та систему привілеїв і пільг для резервістів. Створення військового оперативного резерву першої черги, як наголошувалося, є одним із важливих завдань для Збройних Сил України, визначених Президентом. Резервісти залишатимуться цивільними людьми, при цьому кілька разів на рік проходитимуть навчальні збори у військових частинах. За ними зберігається зарплата за основним місцем праці та передбачено кошти з військового бюджету.

 

Наразі в області вже сформовано оперативний резерв. До нього увійшли демобілізовані бійці, які мають бойовий досвід. Цього місяця понад 200 осіб вирушать на кількатижневі навчальні збори, які відбуватимуться по всій території оперативного командування "Захід". В обласному комісаріаті наголосили, що збори навчальні і резервістів не залучатимуть до бойових завдань у зоні проведення АТО.

 

Щодо місцевих контрактників, то серед охочих чимало демобілізованих. Вони здебільшого прагнуть служити зі своїми побратимами, тож для них передбачено дещо простіші правила набору. Загалом, зазначалося, що військова служба за контрактом у ЗСУ здобуває дедалі більшої популярності у суспільстві.

 

Щомісячно на військову службу за контрактом приймають до 6 тисяч українців, а з початку року контрактну службу несуть уже понад 46 тисяч осіб. До кінця року Міністерство оборони планує залучити на службу ще 20 тисяч. Додамо також, що на чьогодні військові комісаріати області проводять оповіщення громадян віком від 18 до 27 років, які підлягають призову на строкову військову службу, та організовують проходження ними військово-лікарської комісії для визначення придатності до проходження служби за станом здоров'я. Призов триватиме протягом жовтня-листопада 2016 року. Планове завдання на осінній призов наразі уточнюється. Призовні комісії розпочнуть роботу 3 жовтня.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України