У столиці вибухнув новий скандал: у ніч із 6 на 7 вересня невідомі особи вирубали 164 дерева на схилі історичної Старокиївської гори за Національним музеєм історії України. 


Громадськість вважає такі дії абсолютно не правомірними. За даними активістки Дани Косміної, які вона оприлюднила у Фейсбуці, у робітників, які займалися вирубкою, не було дендроплану і дозволів на вирубку. Єдине, що вони могли повідомити, що роботи проводять у рамках здійснення проекту «Пейзажний Київ — оглядовий майданчик». Підняті за тривогою працівники Подільського управління «Київзеленбуду» лише зафіксували факт вирубки і запевнили, що у їхньому районі таке відбулося вперше за багато років, а про оглядовий майданчик, який готується, нічого не знають. Активісти змусили втрутитися в ситуацію столичну міськдержадміністрацію.

Вона підготувала звернення до Державної екологічної інспекції з вимогою провести розслідування інциденту. Попередньо підрахували матеріальну шкоду від вирубки дерев. Вона становила майже 500 тисяч гривень. Своєю чергою активісти громадського об’єднання «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» заявили, що акт на розчищення території від сухостою і кущів є. «Усі роботи в популярному туристичному ареалі проводяться у рамках проекту, про який ми розповідали ще навесні, — пише у Фейсбуці керівник об’єднання Марина Соловйова. — Мета — відновити територію біля музею відповідно до старовинного проекту архітектора Андрія Меленського, відкрити краєвид на Андріївську церкву й узвіз».


Останні місяці одне з улюблених киянами й туристами місць — територію біля історичного музею — облаштували. За рахунок меценатів відремонтували парадні сходи, які ведуть на вулицю Володимирську. І під ними більше не штовхаються продавці матрьошок. Перед самим Днем Незалежності біля музею уклали сім тисяч квадратних метрів зручної гладкої плитки з піщанику, замінивши нею старе гранітне покриття, яке протрималося з 1982 року, і навіть зробили там зливову каналізацію.


А от роботи із заміни старих сходів, які ведуть від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум’яки, уже третій місяць ніяк не зрушаться з мертвої точки. Аварійну конструкцію будівельники з компанії «Будгарант» забрали, територію розчистили і зникли у невідомому напрямку. Археолог В’ячеслав Баранов пояснив, що схил, звичайно, історичний, але поки що знахідок жодних немає. Вони спостерігатимуть за будівництвом, коли робітники повернуться на об’єкт. Коли вони повернуться, нікому не відомо. У столичній адміністрації на запитання журналістів не відповідають, телефони виконроба й інженера з технагляду мовчать. Тим часом, ризикуючи зламати шию на крутому схилі, городяни в тому місці, де були сходи, продовжують пробиратися на Гончарі.