СьогоднІ — День українського кіно

 

Сценарій фільму «Плем’я» Мирослава Слабошпицького (на знімку) щойно з’явився окремою книгою в Таїланді. Вона надійшла у продаж через місяць після того, як стрічка пройшла у кінопрокаті країни.

 


Це подарункове стильне видання сценарію фільму тайською мовою, проілюстроване великою кількістю фотографій із кінокартини та світлинами робочих моментів зйомок. До книги додано два ДВД-диски — один із фільмом «Плем’я», другий містить робочі моменти зйомок та інші бонусні матеріали.


Раніше фрагменти сценарію докладали до подарункових видань ДВД та Blu-rey дисків у Франції та США. Також сценарій фільму «Плем’я» на прохання бібліотеки сценаріїв Американської кіноакадемії Margaret Herrіc Lіbrary був переданий до її фондів.


Але окремою книгою сценарій видано вперше.


Нагадаємо: «Плем’я» (2014) — перша повнометражна стрічка кінорежисера Мирослава Слабошпицького, він також і автор сценарію. Робота експериментальна, її називають «німе кіно ХХІ століття», герої тут глухонімі й не вимовляють жодного слова, грали їх глухі та непрофесійні артисти. Це — найтитулованіший сучасний український фільм, один із українських претендентів на «Оскара», володар майже 50 нагород міжнародних кінофестивалів, включно з Гран-прі Тижня критики Канського кінофестивалю. Має відзнаку Європейської кіноакадемії за кращий дебют. Фільм був придбаний для прокату у 45 країнах, включно з усією Європою, США, Британією, Австралією та Нової Зеландією. У більшості з них після прокату стрічка вийшла на ДВД. Також з 1 серпня картина демонструється на найбільшому VoD-майданчику світу — Netflіx.


В Україні фільм демонструвався у кінотеатрах, але ДВД-релізу не було.


Ліга українських меценатів.

 


На знімку: обкладинка одного із зарубіжних видань сценарію.