У Полтаві почалися заходи до 85-річчя з дня народження Григора Тютюнника, видатного земляка, воістину народного письменника. В обласній бібліотеці ім. Івана Котляревського відбулася зустріч з літературознавцем, доктором філологічних наук, професором обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олексієм Неживим. Він презентував одразу три свої книжки, присвячені життю та творчості майстра короткого літературного жанру.


Дві з них — «Життя у слові» та «Уклін рідній землі полтавській» — вийшли друком, ще одна — «Григір Тютюнник: мить і вічність» — в електронному варіанті, на диску. Вони різні за обсягом, але дуже місткі за наповненням.

Автор, як і Григір Тютюнник, народився на Полтавщині. Потім тривалий час жив і працював на Луганщині, доки не став вимушеним переселенцем. Він досліджує життєпис та творчу спадщину видатного земляка ось уже понад три десятиліття. І то не лише в архівах, а й, так би мовити, «у полі», проходячи реальними стежками, якими ходив Григір, зустрічаючись із його родичами, знайомими, земляками.


За цей час у тютюнникознавстві Олексій Неживий зробив чимало відкриттів, знахідок, доповнень, уточнень. Саме завдяки йому вперше опубліковано десятки автентичних листів, які зберігалися переважно у приватних архівах. «Гортаючи» згадану електронну книгу, маємо змогу почути навіть живий голос Григора. Зрештою, чого варта лише публікація в журналі «Київ» оригіналу оповідання «Деревій», четверту частину якого в радянських виданнях просто скоротили...


Та якщо раніше тексти Григора Тютюнника і його біографію «правили» ідеологічні цензори, то сьогодні письменника «добивають» новітня кон’юнктурщина, верхоглядство, міфотворчість деяких дослідників. Особливо прикро, коли відверті перекручення фактів потрапляють навіть до шкільних підручників. Тож у своїх публікаціях Олексію Неживому доводиться розвінчувати міфи довкола родини письменника, його взаємин з іншими людьми тощо. Хоча така «робота над помилками» подобається, звісно, не всім...


На зустрічі в бібліотеці читачі, шанувальники творчості Григора Тютюнника побажали пану Олексію нових відкриттів і цікавих знахідок. Завісу над останніми з них він збирається підняти 5 грудня, коли виповниться 85 років із дня народження Григора. Саме цього дня у селі Шилівка, що в Зіньківському районі, відкриють музей видатних земляків-письменників Григорія та Григора Тютюнників. Його створення за кошти Євросоюзу зініціювала обласна організація Національної спілки письменників України. А науковим керівником проекту став Олексій Неживий.

Полтава.

 


На знімку: обкладинка однієї з книжок Олексія Неживого, присвяченої Григору Тютюннику.


Фото автора.