14—18 вересня, під час XXІІІ Форуму видавців у Львові, відбудеться XІ Львівський міжнародний літературний фестиваль. На заході в рамках Міждержавного проекту «Литва—Україна. Культурне партнерство 2016» будуть представлені 7 книг литовських авторів, які цього року видані в Україні. Вперше фестиваль відвідає чимала група письменників та поетів із Литви.


Цьогорічний почесний гість форуму — поет, публіцист, перекладач, літературознавець, член Гельсінської групи Томас Венцлова, який увечері 14 вересня виступить із промовою на урочистому відкритті у Львівській філармонії.


Головна тема цьогорічного фестивалю «Межі кордонів» символічно перегукується з долею самого Томаса Венцлови. Його свого часу за «антирадянські погляди» позбавили громадянства СРСР, й він став вільним громадянином світу, однак завжди був і залишається тісно пов’язаний із Литвою. Томас Венцлова також візьме участь у презентації книги діалогів «Пошуки оптимізму в песимістичному столітті: передчуття і пророцтва Східної Європи» (видавництво «Дух і Літера»). Книга підготовлена разом із філософом, культурологом Леонідасом Донскісом. Тут двоє литовських інтелектуалів діляться своїми спостереженнями і думками щодо актуальних геополітичних тем.


Більшість литовських книг, що будуть представлені у Львові, відкривають широкі горизонти маловідомої історії Литви: з часів утворення Великого князівства Литовського у науковій роботі професора Зенонаса Норкуса «Непроголошена імперія: Велике князівство Литовське» (видавництво «Критика») до післявоєнного часу Литви, який історики називають «війна після війни». Про цей період докладно розповідають книга спогадів відомого учасника руху опору партизана Юозаса Лукшаса-Даумантаса «Браття Лісовії» (видавництво «Крок») і «Щоденник» Льонгінаса Балюкявічюса-Партизана Дзукаса (видавництво «Кальварія»), що кілька десятиліть лежав в архівах КДБ.


З історією Литви та наслідками війни пов’язана оповідь про так званих вовчих дітей — сиріт, вигнаних з домівок у Східній Пруссії, доля яких довго замовчувалась. Цю історію розповідає Альвідас Шляпікас у романі «Моє ім’я Маріте» (видавництво «Brіght Star Publіshіng House»). Учасники літфестивалю у Львові зможуть зустрітися з цим талановитим литовським поетом, драматургом, актором і режисером.


Трагічних відбитків війни не бракує й у 25-му номері альманаху «Єгупець» (видавництво «Дух і Літера»), присвяченому велетенській культурній і літературній спадщині євреїв Литви. Щоб представити читачам цей номер альманаху «Єгупець», до Львова завітають його упорядник Міндаугас Квєткаускас та один з авторів — письменник Марк Зінгер.


На фестивалі також презентують фантастичну (анти)утопію Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм» («Видавництво Старого лева»), з якою литовський читач ознайомився у 2014 році. Автор книги у Литві вважається литовським письменником, а в Україні — українським.


На вечорі читання литовської поезії та прози українською та литовською мовами звучатиме проза письменниці Дануте Калінаускайте та поезія Гєдре Казлаускайте, Антанаса А. Йонінаса, Альвідаса Шляпікаса, Дайнюса Гінталаса. Глядач також зможе привітати появу книги віршів українською мовою литовського поета, прозаїка, драматурга та музиканта Ґінтараса Ґраяускаса «Апостол низьких частот» (видавництво «Крок»).


Вл. інф.