Акція протесту перемістилася під офіс «Київміськбуду», який відразу оголосив страйк

 

У Києві триває жорстке протистояння жителів і забудовника у Святошинському провулку. «Голос України» вже повідомляв подробиці сутичок. Після затримання днями поліцією майже сотні тітушок, мешканці організували чергування біля будівництва, яке «Київміськбуд» розгорнув під їхнім будинком, тим самим заблокувавши приватний автотранспорт. Жителі хотіли не допустити нових найманців на будмайданчик.

 

Наприкінці дня 8 вересня за будівельним парканом звичайні працівники в жовтих касках мирно спілкувалися з журналістами, люди з постраждалого будинку також охоче розповідали про свою халепу. Але з настанням сутінків ситуація раптом змінилася. Декільком активістам із трьох десятків чоловіків цивільного корпуса «Азов», що допомагали охороняти прибудинкову територію, вдалося проникнути за паркан, щоб його знести. Не обійшлося без каміння, петард, палаючих шин. Місцевим жителям і «азовцям» пощастило-таки встановити тимчасовий контроль над будмайданчиком, зняти колючий дріт з огорожі, демонтувати ворота. Поліція, у свою чергу, намагалася навести порядок. За словами начальника Головного управління національної поліції в місті Києві Андрія Крищенка, поліція не стає на чиюсь сторону, її завдання — забезпечити правопорядок і не допустити тяжких наслідків для конфліктуючих людей.


Ранком 9 вересня активісти цивільного корпусу «Азов», як і обіцяли, почали акцію під стінами головного офісу «Київміськбуду» на Печерську. Вони привезли та вивантажили біля входу ті предмети, які тітушки раніше кидали в захисників будинку. Це листи рифленого заліза, вогнегасник, товсті дрючки та каміння, кілька шин. Прес-служба «Азова» розповсюдила заяву про те, що акцію з блокування офісу розпочато, і «азовці» не мають наміру пропускати на роботу співробітників компанії, яка «проплачує найманців».


Співробітники компанії викликали поліцію, вона відтіснила активістів і оточила будинок, сталася сутичка, хтось кинув димову шашку. Затримано три людини.


У свою чергу, президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір днями заявляв, що вони не припинять будувати через те, що комусь це не подобається. «Діючи винятково в правовому полі, ми збираємося звести будинок», — цитує свого очільника прес-служба компанії. Пан Кушнір уважає, що блокування будділянки з боку мешканців — незаконне.


Та після блокування офісу на Печерську, «Київміськбуд» виступив з офіційною заявою про припинення всього будівництва в столиці через провокації й напади на будмайданчик й на офіс 9 вересня. «Ми зупиняємо все виробництво й оголошуємо страйк доти, доки агресивні провокації та напади на законослухняних підприємців не припиняться», — йдеться в заяві. «Ми закликаємо міністра внутрішніх справ, усі силові органи та небайдужих до майбутнього нашої країни негайно втрутитися в ситуацію й покарати винних так, щоб «мода» на рейдерські захоплення законних будівництв у нашій країні нарешті перестала приносити дивіденди тим, хто за це платить», — сказано в заяві.


Нагадаємо, компанія має намір побудувати у Святошинському провулку 25-поверховий житловий будинок із паркінгом і дитсадком. Землю їй виділила Київрада в 2014 році, всі документи оформлені в 2015 році. Із січня цього року будівельники намагаються почати роботи, але наштовхуються на сильний опір жителів, які відстоюють свою прибудинкову територію.


Київська міська адміністрація на п’яту добу будівельного конфлікту у Святошинському провулку, що ознаменувався побоїщами й пораненнями, нарешті вирішила відреагувати та запросити протиборчі сторони до себе для пошуку компромісного вирішення. Чому відразу не можна було зупинити конфлікт за допомогою переговорів?