Вечірнє засідання 8 вересня

 


Український парламент прийняв Постанову «Про Заяву Верховної Ради України «У зв’язку з ухваленням Сенатом і Сеймом Республіки Польща постанов від 7 липня 2016 року та 22 липня 2016 року щодо оцінки польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни» №5095 — (247 «за»). Ця заява — відповідь на постанови польського парламенту щодо Волинської трагедії, під час якої загинули тисячі й поляків, і українців.


Як відомо, у своєму рішенні від 7 липня 2016 року Сенат Республіки Польща назвав Волинську трагедію «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943—1945 роках». А у відповідь на це 22 липня 2016 року Сейм Республіки Польща встановив 11 липня національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої в Польщі.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, представляючи проект постанови, поінформувала, що запобігти цьому рішенню намагалися дуже багато людей — українська делегація Парламентської асамблеї України і Польщі, представники групи дружби, Посольство України у Республіці Польща, громадськість. Долучалися до цього процесу і особисто Голова Верховної Ради та Президент України. Проте, на жаль, не вдалося переконати польських колег.


«Особисто я вважаю таке рішення недалекоглядним і шкідливим передовсім для Польщі, яка залишатиметься для України стратегічним партнером», — зауважила О. Сироїд. — Вибірковий підхід до історії — на користь нашим ворогам. І тому ми закликаємо через цю постанову не давати оцінку історичним подіям, хай цим займаються історики, перегорнути сторінку, а сфокусуватися на стратегічному партнерстві й посилити співпрацю в військово-промисловій сфері».


Під час обговорення народні депутати наголошували на тому, що ця трагічна сторінка в спільній історії двох народів не повинна зашкодити подальшому добросусідству та партнерству. І закликали не політизувати історичні події.


«Маємо перегорнути цю сторінку. І перегорнути її так, як вчив блаженної пам’яті Папа Іван-Павло ІІ — прощаємо і просимо прощення. Ми лишаємося союзниками і передаємо це прийдешнім поколінням», — сказав Віктор Єленський («Народний фронт»).


«У нас єдиний ворог з поляками і з європейськими націями — східна деспотія Росії, — зазначив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. — І тому наріжний камінь європейської безпеки сьогодні є в Польщі, Прибалтиці, всіх східних центральноєвропейських країнах. І сьогодні на передовій цього каменю є українська держава і український народ. І без цих народів Європа загубить свою ідентичність і європейські цінності, знову будуть під загрозою східної деспотії».


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко нагадав слова великого польського інтелектуала Єжи Ґедройця, який писав: «Без незалежної України не може бути незалежної Польщі». І висловив сподівання, що нинішня польська влада завжди пам’ятатиме ці слова.


У Заяві Верховної Ради зазначається, що український парламент із жалем, розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняв рішення Сенату і Сейму Республіки Польща, якими надано політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки україно-польської історії, що стосується, зокрема, конфлікту між нашими народами у період Другої світової війни.


Верховна Рада України заявила, що успіх майбутніх україно-польських відносин лежить у площині погодженої формули порозуміння між Україною та Республікою Польща і закликала нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та не піддаватися спробам окремих політичних сил маніпулювати чутливими сторінками історичного минулого всупереч інтересам українського та польського народів. Український парламент звернувся до польських колег з пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок україно-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей.


Депутати також розглянули низку проектів законів щодо децентралізації. Так, за основу прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища) — №4742. У цілому прийнято закони «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів об’єднаних територіальних громад» (№4386д), «Про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України» — №4464, низку постанов про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької та Луганської областей.

 

ФАКТ

 

Волинська трагедія — один із кривавих епізодів україно-польського конфлікту часів Другої світової війни на Волині за участю УПА та польської Армії Крайової. Кількість жертв, яку називають дослідники, сильно варіюється. За польськими підрахунками, під час цієї трагедії з польського боку загинуло щонайменше 35 тисяч осіб, головним чином — польські селяни. Кількість загиблих українців під час Волинської трагедії, за деякими підрахунками, сягає 21—24 тис. осіб.