Щеплення проти правця не убезпечило 4-річну Настю Браславську з Вінниччини від цієї страшної недуги. 12 вересня минуло два місяці, як медики з Вінниці й Києва докладають зусиль, щоб врятувати життя дитини. Весь цей час маленька пацієнтка перебуває в реанімаційному відділенні Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні. Чому вакцина не дала очікуваного ефекту?


Людмила Бровінська, головний лікар Вінницької обласної дитячої інфекційної лікарні, розповіла, що до процесу лікування дівчинки залучили фахівців з Києва та медиків з Вінницького клінічного військово-медичного центру Міноборони. Після місячного терміну перебування в реанімації у лікарів з’явилася надія, що хвороба відступає. Пацієнтку від’єднали від апарата штучного дихання. Дівчинка усміхалася, тягнулася рученятами до мами. Однак так тривало недовго. Через два дні симптоми хвороби з’явилися знову. Причому досягли піка. У дитини зупинилося серце, вона перебувала в комі. Її врятували. Наприкінці другого місяця лікування знову настав щасливий для всіх момент. Стан дівчинки поліпшився. Вона стала самостійно дихати і подавати ознаки до одужання. Проте на початку вересня пацієнтку знову стали мучити судоми, погіршилася робота життєво важливих органів.
День і ніч медики чергують біля маленької пацієнтки. Її стан називають стабільно важким. Давати прогнози не беруться. Мати дитини Алла щодня молиться за здоров’я своєї кровинки.

 

Діагноз встановили не відразу


Почалося все з того, що одного ранку Алла побачила дивну усмішку дитини. Обличчя виявилося якимось перекошеним. Настя ледь вимовила, що не може відкрити рота, що її тіло дерев’яніє. Після цього її очі налилися слізьми. У дівчинки стали проявлятися страшні та незрозумілі для її мами симптоми — судоми, задерев’яніння м’язів, неприродне розтягнення губ. Перелякана мама побігла шукати рятунку до сільського медика. Але той перебував у відпустці.


— З нашого села Луги до райцентру Чечельник автобус ходить раз на тиждень, — пояснила жінка. — Ми з чоловіком найняли машину і повезли дитину до районної лікарні.


За словами матері, там протягом дня не вдалося встановити діагноз. До маленької пацієнтки викликали фахівця з області. Лікар прибув літаком санавіації. Було ухвалено рішення госпіталізувати маленьку пацієнтку до обласної дитячої лікарні.


Два дні знадобилося, щоб встановити діагноз — правець. Настю перевезли до обласної дитячої інфекційної лікарні. Ще день батьки втратили вдома, коли не знали, до кого звертатися і як діяти.


— Насті подобається ходити босоніж, — розповідає її мама. — Одного разу вона порізала ніжку. Наступила на розбиту скляну банку. Я не надала цьому особливого значення. Обробила рану дитячим кремом. Вона загоїлася. Що сталося пізніше, уже знаєте.


Жінка уточнила, що її донька разом з іншими дітьми ходила до лісу на озеро. Від озера залишилася сама  назва. Нині воно нагадує велику калюжу. Купатися там нема можливості, бо дуже мілко. То діти ходять хоча б ноги намочити.


— Після дощів туди стікає вода з лісу, — продовжує жінка. — А в лісі у нас скотомогильник. Думаю, тільки там дитина могла підчепити інфекцію. Хоча на той час рана уже загоїлася, але сталося те, що сталося.


В Алли Браславської і її чоловіка троє дітей. Чоловік вдома доглядає двох старших, а жінка постійно біля Насті у лікарні. За два місяці жодного разу не була вдома. З Вінниці до них шлях неблизький, понад 160 кілометрів.

Не може залишити дитину. Та й кошти на проїзд потрібні чималі. Ні вона, ні чоловік не мають постійної роботи. Перебиваються випадковими заробітками.


Вакцину довезли з Києва


Рятівну сироватку на початок лікування в області знайшли. Принаймні про це запевнила головний лікар обласної дитячої інфекційної лікарні Людмила Бровінська. Але її було недостатньо. Важкий перебіг хвороби передбачав повторне введення сироватки. До Вінниці препарат доправив з Києва лікар, якого викликали на консультацію. В обласному департаменті охорони здоров’я уточнили, що до порятунку дівчинки долучилися також військові медики з військово-медичного центру


— Пацієнтку привезли до нас у вкрай важкому стані, — пояснила завідувач відділення обласної дитячої інфекційної лікарні Анжеліка Колесник. — Було втрачено початковий етап лікування. Дівчинці приділяємо максимум уваги. Вдалося стабілізувати температуру тіла. Однак після того симптоми правця знову проявилися.


У лікарні пояснили, що витрати на придбання сироватки, а також плазми крові взяв на себе обласний департамент охорони здоров’я. Решта ліків мати купує за власні кошти. Каже, бувають дні, коли витрачає 400—600 гривень.


— Спочатку нам допомагали родичі і знайомі, — каже Алла. — Але в них, як і в нас, невеликі статки. Двох старшеньких чоловік зібрав до школи, Артур піде у третій клас, Ліля — у другий. На це теж потрібні були гроші.

Грошей немає — це страшно. А хвороба Насті — це ще страшніше. У такій ситуації живемо нині.

Вінницька область.

 


На знімку: завідувач відділення обласної дитячої інфекційної лікарні Анжеліка Колесник — одна з тих, хто рятує дівчинку від важкої недуги.


Фото автора.

 


P.S. Для тих, хто має можливість надати допомогу в лікуванні 4-річної Насті Браславської, повідомляємо номер картки її мами: ПриватБанк 4149 4978 6900 6215 (Браславська Алла Володимирівна).

 

Коментар

 

Щеплення ефективні, коли їх зроблено вчасно 


Головний педіатр області Тетяна Бондаренко (на знімку):

 


— Дівчинка, в якої діагностували правець, справді отримала щеплення проти цієї хвороби. Ми піднімали документи і встановили, що щеплення було зроблено з порушенням встановлених строків. Чому їх порушили? Причини могли бути різні. Але однозначно можна сказати, що на той час необхідна вакцина була в наявності. Лікарі вважають, що саме через порушення строків вакцина, як то кажуть, не спрацювала на зміцнення імунітету в критичний момент. Подолати збудник, який потрапив через рану, можна було із застосуванням протиправцевого анатоксину. Це потрібно було робити одразу. Втратили час.
У 2015 році виникали проблеми з вакциною, тому лише третину дітей в області було щеплено проти правця. Нині вакцина є. Це перший випадок такого захворювання в регіоні за останні п’ять років.